Onkologické centrum v Jihlavě se na podzim zmodernizuje

9. 9. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Od začátku listopadu začnou pacientům krajského onkologického centra v Jihlavě sloužit nové přístroje. V současnosti pokračují přípravy na instalaci lineárního urychlovače, do konce října by měly být instalovány přístroje pro angiografii a systém pro endoskopické operování.


ČTK to řekl technický náměstek jihlavské nemocnice Alexandr Filip.

Krajští zastupitelé schválili zapůjčení 135,5 milionu korun pro Nemocnici Jihlava na předfinancování projektu modernizace přístrojového vybavení krajského onkologického centra. Evropská dotace uhradí 85 procent nákladů, zbytek tvoří podíl Kraje Vysočina jako zřizovatele nemocnice. Podle smlouvy musí nemocnice vrátit půjčku do konce roku 2016.

Přístroje, které se v onkologickém centru používají, jsou v provozu řadu let a jsou zastaralé. Jejich oprava by se podle odborníků nevyplatila. V případě obnovy přístrojů pro angiografii budou pacienti díky nové technologii vystaveni nižší radiační zátěži, rozšíří se i spektrum poskytovaných zákroků.

Krajské onkologické centrum v Jihlavě se spádovostí přes půl milionu lidí je jediné na Vysočině. „Loni jsme léčili ambulantně nebo za hospitalizace více než 1000 nových pacientů s diagnózou zhoubného nádoru. Z toho přes 650 lidí prodělalo léčbu ozařováním, více než 500 chemoterapií a biologickou léčbou,“ řekla ČTK už dříve mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Dalších více než 5000 pacientů onkologické centrum dlouhodobě sleduje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?