Onkologické oddělení v havířovské nemocnici zůstává

14. 6. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Původní plán zdravotních pojišťoven restrukturalizace lůžkové zdravotní péče počítal také se zrušením Onkologicko­hematologického oddělení v Havířově. Na základě argumentů vedení nemocnice a po jednání s odborem zdravotnictví a náměstkem hejtmana Karlem Konečným od tohoto záměru nakonec zástupci pojišťoven upustili.


Ale jiné změny ve zdravotních zařízeních určitě nastanou.

„Naši primáři při obhajobě použili ty správné a pádné argumenty, které museli zástupci pojišťoven přijmout. Díky tomu může v naší nemocnici pokračovat v práci oddělení, které má velkou tradici, vynikající úroveň a výsledky. Svou roli hrál určitě i fakt, že péče v naší nemocnici je určitě celkově levnější, než ve fakultní nemocnici, kde měla být tato péče poskytovaná,“ neskrýval radost ze změny postoje pojišťoven ředitel havířovské nemocnice Jan Ferenc.

„Nová smlouva zaručí provoz onkologickohematologickému oddělení minimálně na další dva roky,“ poukázal Ferenc.

Ne všechna lůžka ale v Havířově zůstanou zachovaná. Například na chirurgii klesne počet ze současných šedesáti na padesát. Původně se přitom mluvilo o padesátiprocentní likvidaci.

„Jsem přesvědčený, že pro tak velkou spádovou oblast by měl být počet lůžek minimálně zachován, ale snížení o deset není naštěstí tak drastické. Kdyby klesl počet lůžek na pětatřicet, to si nedovedu vůbec představit,“ uvedl dále ředitel havířovské nemocnice.

I podle něj je nejdůležitější fakt, že nemocnici nečekají převratné změny a ty nově navrhnuté přinášejí jen malé úpravy.

„Snažili jsme se také sami situaci řešit, takže například jsme provedli optimalizaci multioborové jednotky, kde jsme snížili již v loňském roce kapacitu o pět lůžek a nyní jich tedy provozujeme na jednom patře deset. Toto řešení bylo vnímáno i zástupci pojišťoven při posuzování restrukturalizace pozitivně,“ dodal Ferenc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?