Onkologie má řadu podmínek

21. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecké Masarykově nemocnici zůstane statut komplexního onkologického centra, jen pokud splní přísné podmínky ministerstva zdravotnictví. Pokud je plnit nebude, o statut, který umožňuje poskytovat nejmodernější, takzvanou biologickou léčbu, nemocnice přijde.


Vyplývá to z informací z ministerstva zdravotnictví. Navíc biologická léčba se již možná nebude poskytovat v Chomutově, kde bylo jen odloučené pracoviště toho ústeckého.

Krajská zdravotní o status komplexního centra již letos téměř přišla. Ministerstvo zdravotnictví totiž na začátku roku oznámilo, že status, který měla do konce března, jí již neprodlouží. Nakonec rozhodnutí ministerstvo změnilo. „Centru byl prodloužen status do 30. června 2013. Stalo se tak na základě doporučení odborné komise,“ uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Podle něho ale biologická léčba smí být aplikována pouze v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. „Nejpozději do konce roku 2014 musí být pořízen druhý lineární urychlovač. Do té doby je povolena spolupráce při ozařování části pacientů na radioterapeutickém oddělení Nemocnice Chomutov,“ dodal Sršeň.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry ale není jisté, zda bude muset biologická léčba v Chomutově skončit. „Nyní o tom budeme jednat se zdravotními pojišťovnami. Bude na nich, zda budou ochotné biologickou léčbu v Chomutově nadále proplácet,“ vysvětlil včera Vondra.

Jiná je situace u lineárního urychlovače. Pořídit nový podle Vondry není jednoduché, proto ministerstvo dalo termín až rok 2014. „Naší prioritou je zahájit stavbu nové onkologie. Její součástí by byl i nový lineární urychlovač tak, abychom splnili podmínky ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Vondra. Současný areál V Podhájí je již starý a nevyhovující, vedení nemocnice plánuje nový na Bukově. Musí ale sehnat zhruba miliardu korun.

Pokud by výstavba nového areálu nabrala zpoždění, bude prý nemocnice hledat jinou cestu. Nejspíše by koupila nový. Másice více urychlovačů v Chomutově, ale jejich přestěhování by podle Vondry bylo neuvěřitelně nákladné. Jde o technologicky velmi náročný proces a někdy prý i téměř nemožný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?