Onkologové chtějí zohlednit v platbách pojišťoven počty léčených

17. 10. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Třetina pacientek léčených s rakovinou prsu ve Fakultní nemocnici Motol je mimopražských, Motol je platí ze svého rozpočtu, který s nemocnými odjinud nepočítá. Nemocnice dala pojišťovnám analýzy a očekává, že do nové smlouvy od ledna 2013 se podaří peníze pro ně zahrnout, řekla ČTK primářka radioterapeuticko-onkologického oddělení Jana Prausová.


Problém s penězi pro centra vyvstal poté, co zdravotní pojišťovny před pár lety přestaly posílat peníze podle počtu léčených a daly centrům pevné rozpočty. Loni ke konci roku centra varovala, že peníze docházejí a budou muset léčbu odkládat. Pojišťovny jim poté přidaly.

„My v Motole v tuto chvíli omezení nepociťujeme, peněz na centrickou léčbu máme dostatek. Spíše je problém, že se k nám dostávají pacientky z jiných krajů, hlavně Ústeckého, Libereckého a Karlovarského, a co se kapacit i peněz týče, prostředky nejsou neomezené,“ řekla primářka.

Základem podle ní je, aby zase šly peníze do centra, kam pacientka chodí, nikoli aby péče byla hrazena podle bydliště. „My doufáme, že se to zadaří. Podle mých informací si Všeobecná zdravotní pojišťovna mapuje situaci a zjišťuje, která centra jak jsou zatížena péčí, třeba právě i z jiných krajů,“ dodala.

V Motole podle primářky omezení péče nehrozí, vedení dává centru z rozpočtu potřebné peníze. „Nicméně víme, že v ČR je skupina pacientek, které se k náročné léčbě nedostanou,“ uvedla.

Příčin horší dostupnosti je podle primářky více - někdy se mluví o „geografické“ nedostupnosti, což podle Prausové by ani nemělo být, protože každý kraj má své komplexní onkologické centrum. „Nicméně dá se říct, že se zřejmě z menších nemocnic pacientky do center nedostávají,“ řekla.

Dalším důvodem může být podle ní i to, že část pacientek není ochotna dojíždět. „Je otázka, zda jsou správně k léčbě posílány. Dá se říct, že v celorepublikovém průměru je velká podléčenost a že ne všechny pacientky se dostanou k léčbě, která jim patří,“ shrnula.

Zásadní podle primářky pro úspěch léčby je zlepšovat spolupráci menších pracovišť s centry. Motol se o to snaží, pořádá pro ně společné indikační semináře a nabízí možnost „druhého názoru“, kdy mohou lékaři z menších pracovišť probrat s motolskými odborníky postup léčby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?