Onkologové o financování center

31. 10. 2006 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stanovit správný lék onkologicky nemocnému pacientovi je velmi složitý a komplikovaný proces. Řekl to ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Rostislav Vyzula o přestávce Fóra onkologů, které se koná v tomto ústavu vždy jednou za půl roku...


Vzhledem k vysokým cenám účinných cytostatik hledají onkologové konsensus mezi klinikami, plátcem a diagnostikou.

Předseda České onkologické společnosti a přednosta hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jiří Vorlíček prohlásil, že dosud nebyla zcela využita nabídka onkologické společnosti soustředěná v Národním onkologickém programu, chyběla politická vůle.

Konkretizoval, že společnost například nabízela, aby se nejdražší a nejsložitější onkologická léčba prováděla v 18 centrech, protože si nelze představit něco takového ve dvou stovkách českých nemocnic. „Léčba rakoviny je složitá, dělá se to tak všude na světě. Bohužel, u nás to nebylo akceptováno,“ doplnil. Na nynějším jednání v Brně byl však Vorlíček mírným optimistou, neboť zúčastnění náměstkové ministra zdravotnictví a zástupci všech zdravotních pojišťoven alespoň ústně souhlasí s onkology v této věci.

„Není to zatím deklarováno, musí se vydat vyhláška. Centra musí být speciálně financována. Začíná to fungovat - do těch center, která jsme vybrali výběrovým řízením, se stahují složitější pacienti. Zástupcům zdravotních pojišťoven i resortu se to líbí, ale zatím není financování dořešeno. Pro mne je to mírně optimistické očekávání,“ dodal Vorlíček.

Vyzula přirovnal současné poznání rakoviny k mnoha dveřím, kudy může nemoc vnikat, ale jen malou část dveří lékaři zatím znají.

Hledají nejlepší kritéria. Ostatně v MOÚ se řídí heslem - správný lék správnému pacientovi. Vyzula rovněž hovořil o blízkých příbuzných některých pacientů, kteří se někdy velmi tvrdě dožadují konkrétního léku, aniž by měli elementární znalosti z medicíny.

„Cytostatika může u nás předepsat lékař bez atestace, ale sestra je nesmí podat bez podpisu atestovaného lékaře, jenž svého méně zkušeného kolegu musí zkontrolovat,“ vysvětluje ředitel ústavu.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?