Onkologové sledují víc vyléčených, řešením je organizace péče

28. 3. 2014 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se stále více onkologických pacientů daří vyléčit, s tím se ale objevuje nový problém, že stále víc lidí musejí lékaři dlouhodobě sledovat, zda se jim nemoc nevrátí, anebo se u nich neobjeví jiný zhoubný nádor.


Musejí své pacienty hlídat i proto, aby včas zachytili případné pozdní nepříznivé důsledky předchozí léčby. Řešení není pouze v navyšování počtu onkologů, ale hlavně v organizaci onkologické péče, řekl novinářům onkolog Luboš Petruželka.

„Správná organizace onkologické péče je jednou z důležitých výzev onkologie 21. století,“ řekl Petruželka při příležitosti konání mezinárodní onkologické konference nazvané 19. den profesora Vladimíra Staška. Onkologové z celé republiky se na ní seznámí s novinkami oboru.

Rakovina je po nemocech srdce a cév druhou nejčastější příčinou úmrtí Češek a Čechů. Ročně zjistí lékaři téměř 80.000 nových případů rakoviny, 27.000 pacientů zemře, celkem žije v ČR 460.000 lidí, kteří rakovinu mají nebo měli. Stále víc lidí potřebuje lékařské sledování, podílejí se na něm lékaři několika oborů.

Zásadní podle Petruželky, který je přednostou onkologické kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici a Ústřední vojenské nemocnici, je právě organizace onkologické péče, která umožní onkologům soustředit se na poskytování specializované péče v komplexních onkologických centrech při aktivní nemoci. Důležitá je i jejich spolupráce s praktickými lékaři.

„Úzká spolupráce s praktickými lékaři a jejich aktivní zapojení do sledování nemocných v období bez léčby, vynechání nadbytečných vyšetření, která neslouží k odhalení návratu nemoci, využívání alternativních modelů v praxi, jako je telemedicína, využívání špičkových specialistů ke konzultacím pro více zařízení, časné zapojení paliativní péče a další inovativní opatření by měla být brzy na dohled,“ shrnul Petruželka.

Organizace onkologické péče ve Všeobecné fakultní nemocnici je podle Petruželky modelem poskytování všech možností léčby a zejména soustředění odborníků nejrůznějších oblastí, kdy léčbu šitou na míru pro každého jednotlivého pacienta navrhuje každý týden indikační tým složený z odborníků, kteří se podílejí na diagnostice i léčbě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?