Onkologové: vybíráme si mezi výpovědí a vězením

12. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ne všichni onkologičtí pacienti mají tu nejlepší péči, jakou by mohli mít. Upozorňují na to samotní onkologové a poukazují na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Dodnes totiž prý nejsou podepsané na letošní rok dodatky ke smlouvám, pro kolik pacientů zaplatí mimo paušál moderní biologickou léčbu.


Noví onkologičtí pacienti se mohou setkat s nečekaným přístupem. Hrozí jim, že je zařízení odmítne a pošle je na svou pojišťovnu. Důvodem je spor onkologů s VZP, ti nemají totiž jistotu, že další biologickou léčbu pojišťovna proplatí.

Dostávají se tak do svízelné situace a jak sami upozorňují, mohou si vybrat mezi vězením a výpovědí.

„Buď vhodným pacientům moderní účinnou léčbu nenaordinují, a riskují tak žalobu na sebe i na zdravotnické zařízení, které je zaměstnává, protože pacienty vědomě poškodí. Nebo biologickou léčbu pacientům předepíší a vystaví svého zaměstnavatele riziku zadlužení,“ vysvětlil předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Pojišťovna dále tvrdí, že peníze mají zařízení najít jinde ve svém rozpočtu.

Horák: Je to vydírání

Po vyčerpání limitů přichází v úvahu ještě další možnost. A tou je platba pacientů hotově, možný vývoj alespoň nastínil právník Masarykova onkologického ústavu Radek Policar.

„To není nic jiného než vydírání,“ reagoval ředitel VZP Horák. Jednání mezi pojišťovnou a onkologickými centry podle něj ještě mohou pokračovat. Centra přitom podle něj mohou pacienty v klidu léčit i bez dodatku ke smlouvě, protože dostávají zálohy.

„Neexistuje v ČR pacient, který by se nedostal k biologické léčbě, pokud má pro něj jednoznačný přínos,“ prohlásil Horák. Jenže novým slibům lékaři nevěří.

„Dokud to nebude na papíře, nezbývá nám nic jiného než nové pacienty posílat na pojišťovnu, aby jim dala písemně, zda za ně zaplatí,“ řekl právník Masarykova onkologického ústavu Radek Policar.

Efektivně lze léčit i ozařováním

Dopis onkologům o tom, že biologickou léčbu novým pacientům nemají raději do konce roku nasazovat napsal údajně sám šéf VZP Horák. „„Jistě, existuje rozpor mezi tím, kolik pacientů bychom mohli biologickými léky léčit a kolik jich skutečně léčíme, ale musíme si natvrdo říct, že nemáme na všechno. Léčba nádorů není jen o lécích. Dají se efektivně léčit taky operací nebo ozařováním,“ reagoval na zveřejnění svého dopisu Horák.

Ministr Leoš Heger k tomu říká, že do onkologie šlo v posledních dvou letech peněz víc než kdykoliv předtím.

„Ovšem finanční možnosti Česka nejsou neomezené. Pracujeme na tom, aby rozdělování peněz mělo svá pravidla. Než se takový zákon podaří, je také povinností lékařů, aby peníze, které mají k dispozici, uměli dobře využít pro ty pacienty, kteří z nich budou profitovat nejvíce,“ vzkázal Heger.

Změna od roku 2010

Změna ve financování onkologických center proběhla až v roce 2010. Do té doby se šly peníze za jednotlivými pacienty.

„Regionální pobočky pojišťoven, jež jsou zodpovědné za vypracování dodatků, trvaly na zastropování nákladů. Mnozí ředitelé nemocnic proto vydali pokyn onkologům, aby omezili cílenou léčbu tak, jak to navrhovaly zdravotní pojišťovny. Toto rozhodnutí v praxi znamená, že biologická léčba bude pacientovi poskytnuta až ve chvíli, kdy jiný pacient terapii ukončí nebo zemře,“ upřesnil profesor Vorlíček.

Ministerstvo onkology kritizovalo za to, že léčí drahými léky mnohdy zbytečně i ty pacienty, kteří už nemají šanci na vyléčení. „Jsme obviňováni, že ,lijeme‘ drahé léky do lidí, u nichž je vysoce pravděpodobné, že brzy zemřou. To je lež,“ řekla pro DNES onkoložka Jana Prausová z Fakultní nemocnice v Motole.

Podle ní Česko naopak léčí nejmodernější terapií třikrát méně lidí, než je třeba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?