Opatření, která chce vláda učinit k obnovení trhu s lihovinami

20. 9. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Přehled opatření, o kterých vláda uvažuje v souvislosti s obnovením trhu s lihovinami. Novináře s nimi ve středu seznámil premiér Petr Nečas (ODS).


Krátkodobě:

1) Vyhláška ministerstva financí

- Vznikne ve čtvrtek, platit začne po zápisu do sbírky zákonů a na jejím základě státní tiskárna cenin co nejrychleji vyrobí nové kolky.

2) Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví u nového alkoholu:

- Posílení informační povinnosti výrobců alkoholu, v prohlášení budou garantovat zdravotní nezávadnost produktu. Umožní to vysledovat posun lihovin v distribučním řetězci od výrobce ke konečnému prodejci.

- Tento „rodný list“ identifikuje šarži výrobku s šarží lihu. U té akreditovaná laboratoř vydá protokol o prověření na případnou přítomnost metylalkoholu nebo reziduí denaturačních činidel, které mohou ukázat, zda líh vznikl chemickým procesem z lihu denaturovaného.

- Až poté bude lihovina okolkována novým kolkem.

- Lihovina bez rodného listu bude označena za lihovinu závadnou a stažena z distribuce.

3) Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví u alkoholu, který je nyní ve skladech:

- Bude identifikován celý distribuční řetěz lihoviny.

- Zpětně bude u každé konkrétní šarže lihoviny zjištěna originální šarže lihu. U té akreditovaná laboratoř vydá protokol o prověření na případnou přítomnost metylalkoholu nebo reziduí denaturačních činidel, které mohou ukázat, zda líh vznikl chemickým procesem z lihu denaturovaného.

- Také zde vznikne „rodný list“, který umožní vysledovat posun lihoviny v distribučním řetězci od výrobce ke konečnému prodejci a bude garantovat zdravotní nezávadnost výrobku.

- Až poté bude lihovina okolkována novým kolkem.

- Lihovina bez rodného listu bude označena za lihovinu závadnou a stažena z distribuce.

Střednědobě balíček zákonů zavádějící:

- Moderní kolky s ochrannými prvky, které půjdou obtížně falšovat, a budou považovány za ceninu. Tomu bude odpovídat cena.

- Nákup kolků bude nikoliv za výrobní cenu, ale za celou úhradu spotřební daně, jako je nyní u cigaret, nebo s ohledem na malé výrobce za její část. Stanoven by také mohl být splatný termín ke splacení plné hodnoty spotřební daně.

Dlouhodobě:

- Elektronizace celého systému sledování lihovin. Zaváděný „rodný list“ v elektronické podobě, který postupně umožní identifikovat na konkrétní lahvi celou cestu distribučním řetězcem.

- Zavedení koncesí na prodej lihovin. Při splnění stanovených podmínek by byl ze zákona nárok na koncesi, aby nevzniklo korupční prostředí.

- Analýza činnosti finanční a celní správy i inspekčních orgánů v oblasti kontroly prodeje lihovin.

- Možnost zřízení jednoho úřadu na ochranu spotřebitele a veřejného zdraví, který by sloučil kompetence hygienické služby, zemědělské a potravinářské inspekce, obchodní inspekce a podobně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?