Opatření proti černému alkoholu chce vláda připravit do 14 dnů

4. 10. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Do 17. října, tedy dvou týdnů, ministerstva financí, průmyslu, zdravotnictví, spravedlnosti a vnitra připraví legislativní i další návrhy pro boj s trhem černého alkoholu. Týkat se budou výroby, distribuce i kontroly.


Založen bude také tým pro koordinaci kriminalistů, kteří se zabývají potíráním nelegálního trhu s alkoholem. Souborem opatření vláda reaguje na sérii otrav metylalkoholem, která si během září vyžádala 27 obětí.

Vznikne také meziresortní pracovní skupina, která bude koordinovat práci na změně pravidel pro alkoholový trh. Přizváni do ní budou také zástupci lihovarníků, obchodníků a restauratérů, uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Ministerstvo financí připraví postupy zvýšení kontroly nakládání s metylalkoholem, návrh menších spotřebních balení a zavedení nového kolku. Ministerstvo průmyslu a obchodu dostalo na starost zavedení koncesí na prodej alkoholu.

Za sjednocení kontrolních institucí bude zodpovědné ministerstvo zemědělství, ministerstvo spravedlnosti má revidovat trestní zákoník. Informační povinnost dostalo ministerstvo zdravotnictví, které také dopracuje návrh nového zákona o návykových látkách. Vládní koordinátor pro boj s drogami se pak má více soustředit na ochranu mládeže před alkoholem.

V blízké době by se podle premiéra měla uskutečnit mimořádná akce celníků. Ministr vnitra Jan Kubice na tiskové konferenci poznamenal, že policie pracovala na odhalení původu závadného alkoholu dobře. Během pátrání podle něj získala obrovské množství poznatků, na kterých bude dále pracovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?