Opatření proti šíření koronaviru v kasinech

2. 5. 2020 10:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen těžko najdeme odvětví, které by nebylo ovlivněno šířením koronaviru. A platí to i o kasinech, na jejichž fungování v době vládních opatření se zaměříme. A to nejen na ta česká.


Kolébka všech kasin na světě

Herní průmysl samotného města Las Vegas přináší do místní kasy státu Nevada okolo 50 procent HDP a zaměstnává zhruba 37 procent obyvatel tohoto státu.

 

Od půlky března 2020 však byla i lasvegaská kasina zavřená. Restrikce v herním průmyslu Las Vegas se podepsaly na růstu míry nezaměstnanosti celé Nevady ze 4 na 22 procent. Znovuotevření kasin na začátku června vyhlížela s nedočkavostí celá Nevada a zásadně se na něj připravila.

 

Zaměstnancům se po znovuotevření měřila pravidelně tělesná teplota, zrušily se bufety a v restauracích se zvětšily rozestupy mezi stoly. Každý druhý automat byl vypnutý, aby byly dodrženy dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky, a pokud toto nebylo technicky možné, umístila se mezi stoly plexiskla.

 

Znovuotevření na začátku června ale přineslo nemilé překvapení, což potvrzuje i ředitel jednoho z kasin v článku USA Today. I přes veškerá opatření se nepodařilo nalákat běžný počet návštěvníků. Důvod mohl spočívat i v horší dostupnosti Las Vegas, do kterého se tradičně létalo. Lidé buďto nechtěli létat, nebo měli lety ze svých zemí zakázané. Na druhou stranu i kulturní akce v Las Vegas byly omezené (byla zrušena kouzelnická představení, koncerty), počet osob v rámci jednoho setkání byl omezen na 50. Lákadel pro cestu do města kasin a zábavy zásadně ubylo.

 

Menší kasina lákala více

Co některým uškodilo, jiným naopak pomohlo. Zvýšený zájem a rychlý návrat k normálu hlásila menší americká regionální kasina např. v Mississippi nebo ve státě Ohio. Rostoucí zájem hlásila také online kasina. Z toho nejvíce profitoval stát New Jersey, který jako první  povolil online gambling už v roce 2013.

 

Česká kasina se také potýkala s problémy

V České republice prohráli zákazníci v roce 2019 při hazardu 36 miliard korun, tedy více než v roce 2018. Koronavirus připravil ale i pro česká kasina nepříjemný pokles příjmů, které doteď nedosáhly předchozích hodnot.

 

Česká kamenná kasina se opět mohla otevřít v polovině května. Zavřená tak byla dva měsíce. Uzavření hranic mělo ale vliv na návštěvnost kasin i v dalších měsících. Stále v kasinech chybí část zahraničních turistů. Například v Praze představují zahraniční návštěvníci okolo 50%  z celkové návštěvnosti kasin. U hraničních přechodů je to dokonce přes 90%. Zatím není žádné kasino, které by zavřelo nebo zbankrotovalo, ale další vývoj pandemie ukáže.

 

Online svět her se propadl oproti tomu v jedné jediné oblasti, a to v kurzových online sázkách. Nehrály se zápasy, ani turnaje, a nebylo na co sázet. Ostatní oblasti online licencovaných kasin legalizovaných v roce 2017 těmito opatřeními nebyly zasaženy vůbec.

 

Otevření v polovině května bylo plné různých opatření: zákazníci i obsluha měli povinnost mít zakrytá ústa a nos, musely se dodržovat dvoumetrové rozestupy, po každém hráči obsluha stroje desinfikovala, bylo zakázáno konzumovat jídlo, a to zakoupené, ale i vlastní. Na webu Ministerstva zdravotnictví jsou uvedena aktuální opatření, která se vztahují také na kasina. A takto vypadal vývoj opatření od uvolnění restrikcí:

 

Od 27. července platila např. následující opatření s vlivem na provoz kasin:

  • povinnost nošení roušek na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob (týká se např.karetních turnajů s počtem hráčů nad 100 osob),
  • zákaz konání vnitřních akcí s účastí přesahující ve stejný čas 500.

Od 1. 9. se po dočasném letním uvolnění pravidel opět zpřísnily podmínky:

  • povinnost nošení roušek obsluhou i zákazníky v případě pořádání karetních turnajů a společenských akcí, kde bude ve stejný čas více jak 100 osob,
  • vnitřní akce jsou omezeny na maximálně 500 osob ve stejný čas.

Od 10. 9. 2020 už je opět povinné ve všech vnitřních prostorách na celém území ČR nosit zakrytá ústa a nos. K plnému normálu se zatím fungování společnosti nevrací, stejně tak bude záležet i na podnikatelích, jestli budou hledat alternativní cesty fungování kamenných kasin jako je třeba podpora online sázení.

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?