Opavské zdravotní sestry se bouří

29. 11. 2006 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Velmi napjatá atmosféra vládne ve Slezské nemocnici v Opavě. V rámci úsporných opatření oznámilo vedení nemocnice lednové přeřazení části zdravotních sester a ošetřovatelek na méně kvalifikované práce s nižší mzdou...


Vedení nemocnice tvrdí, že lednové přeřazení na méně placenou práci je nezvratné

Unie sester proti způsobu změny protestuje, sepsala protestní petici a ve středu uspořádá svou mimořádnou valnou hromadu.

Změny se týkají 36 pracovnic. Podle ředitele nemocnice Tomáše Stejskala jich 33 změnu přijalo, dvě odešly po dohodě se zaměstnavatelem a jedna opustí nemocnici z organizačních důvodů, tedy s tříměsíčním odstupným a dvouměsíční výpovědní lhůtou. Sestry ale považují jednání manažerů nemocnice za ponižující.

„Před časem jsme si za své peníze zvyšovaly kvalifikaci a nyní nás pasovali do funkcí sanitářek,“ stěžují si například ošetřovatelky. Předsedkyně Unie sester Lenka Widhalmová si povzdychla, že se úsporná opatření opět týkají zdravotních sester.

„Není žádným tajemstvím, že opavská nemocnice je na tom ekonomicky dlouhodobě špatně a už v minulosti se úspory dotkly především zdravotních sester. V červnu přišel nový ředitel a jeho prvním krokem je zase redukce sester. To už byla poslední kapka, která sestry i ošetřovatelky velmi popudila,“ vysvětlila Widhalmová.

Odborářky předaly petici se 173 podpisy zaměstnanců nemocnice řediteli a dnes se pokusí s vedením domluvit na kompromisu. „Pokud vedení nemocnice na volnou hromadu přijde, tak si musíme vše vyříkat,“ dodala odborářka.

Ředitel Stejskal slíbil svou účast, ale upozornil, že změny jsou nevratné. „Pokud bude vůle k diskusi, tak vše vysvětlím,“ podotkl ředitel. Lítost postižených zdravotních sester prý chápe, ale zásadně nesouhlasí s některými částmi petice.

„Například určitě není pravda, že si práce sester nevážíme nebo že se lékaři chovají povýšeně. Naopak já považuji jejich práci za velmi důležitou, hlavně ony jsou v kontaktu s pacienty. Rozumím ale tomu, že každé takové úsporné opatření je nepopulární,“ uvedl Stejskal.

Jak dodal, organizační změny vycházely z auditu a důkladného posouzení stavu na všech odděleních. „Všechny naše kroky vedou k hledání úspor nebo zvýšení kvality, protože hospodářské výsledky nejsou dobré. Další opatření, nejen personální, jistě budou následovat,“ uvedl Stejskal s tím, že před koncem roku uspořádá mítink, na kterém zaměstnancům přiblíží chod nemocnice v příštím roce.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?