Operace k omlazení obličeje

14. 3. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
„Stárnoucí obličej“ je stav řešitelný operačními zásahy. Při operacích plastické chirurgie samozřejmě nejde jen o to, oblast dobře odoperovat, ale také bez komplikací zahojit a položit tak základ k vytvoření pouze nenápadných jizev.


V plastické chirurgii, v oblasti kosmeticko-estetických operací, se zdokonalují vlastní operační postupy a narkóza stále méně zatěžuje organismus. Pomocí nejmodernějších přístrojů se zkracuje doba zákroku a zvyšuje se jeho efektivita. V posledních letech používáme operační laser, ultrazvuk a tzv. harmonický skalpel, endoskopické jednotky, tukovou tkáň nám pomáhají odstraňovat mikrovibrace. Nové biokompatibilní materiály se uplatňují u nejrůznějších typů implantací, kmenobuňky umožňují rychlejší regeneraci tkání. Pro urychlení hojení a jizvení tkání se aplikují účinné léky působící celkově. Pozitivně ovlivnit povrchové tkáně je možno aplikací různých mastí a gelů a také některými typy fyzikálního vlnění.

CO VŠECHNO LZE NAPRAVIT

Po 40. roce věku dochází postupně k projevům souboru typických potíží, pro které se vžil pojem „stárnoucí obličej“. Stav je charakterizován tvorbou mnohočetných vrásek na rtech, bradě, kolem víček a čele. Dalším projevem je prohlubování rýh oblasti nosolícní a nad kořenem nosu, kosmeticky a často i funkčně ženy obtěžuje nadbytečná a převislá kůže horních víček. V této oblasti navíc vznikají i typická vyklenutí, kterým se říká tukové prolapsy neboli váčky. Snížení kožní pružnosti celého obličeje se zhoršením přirozeného napětí svalového závěsného systému tváří a krku způsobí uvolněnost a pokles kůže této krajiny. Popsaný stav může být vyVmírnou atrofií rtů, poklesem obočí i tvorbou světle hnědých pigmentací.

JAK SE „DĚLÁ“ OBLIČEJ

Rekonstrukce obličeje se provádí operačně, celý zákrok trvá více než 4 hodiny, během nichž je proveden klasický facelift, plastika horních víček, transkonjunktivální plastika víček dolních, úprava oblasti nad kořenem nosu a nosolícních rýh, redukce podbradku a plošný laser vrásek, zejména centrální třetiny obličeje. Při této operaci též můžeme zvětšovat rty, případně endoskopicky upravovat čelo nebo oblast krku. Popsaný výkon je samozřejmě možné rozdělit i na několik etap a operovat s časovým odstupem podle doporučení lékaře. Kombinací popsaných operačních technik v jedné době se však docílí maximální efektivity procedury, doba nutné pooperační péče, obvykle 2–3 týdny, zůstává nezměněna. Určení správného postupu terapie, precizně provedený operační zákrok, dokonalé technické zázemí plasticko-chirurgického pracoviště, spolupráce pacienta s lékařem a jeho dobrý celkový zdravotní stav patří mezi nejdůležitější faktory ovlivňující výsledek léčby.

CO DÁL PO ZÁKROKU

Vlastní odborná péče o pacienta trvá podle rozsahu výkonu ještě několik týdnů. Po odstranění stehů, kdy jsou všechny preparované tkáně chirurgicky zhojeny, nastupuje fáze jizvení a přestavby jizevnatého vaziva, která trvá nejméně dalších 6 měsíců. Vazivové buňky, které způsobují jizvení ve všech tkáních, kde chirurg operoval, se tvoří v době, kdy preparované tkáně nemají po operaci dostatečné prokrvení. Takto vzniklé vazivo je pevná, zcela nepružná a tuhá tkáň. V některých situacích může způsobit i tvarovou deformitu oblasti a tím znehodnotit kosmetický výsledek operace. V dalších měsících, přibližně od 8. týdne po operaci, dochází k postupné přestavbě tohoto jizevnatého vaziva. Přestavba trvá individuálně, i dalších 6 měsíců. Jizva měkne, bledne, napětí a tlak v místě sešití kůže a preparace tkání se zmírňují, až zmizí.

JIZVY JEN NENÁPADNÉ

Pozitivním způsobem je možno jizvení ovlivnit medikamentózní léčbou, zejména enzymoterapií, biolaserem nebo speciálními mastmi.
Pomáhají také tlakové masáže. Precizně provedená operace, dodržení doporučeného pooperačního režimu pacientem a patřičná péče o projizvené tkáně zajišťují předpoklad ke konečnému velmi dobrému výsledku jakékoli plastickochirurgické operace.


TLAKOVÉ MASÁŽE

Provádějí se buď pouze na viditelné jizvy, nebo plošně v rozsahu celého operačního pole. Bříško prstu nebo celá dlaň, podle velikosti plochy, se přiloží na projizvenou oblast. Silným tlakem bez pohybu ruky nebo prstů se tlačí po dobu 30 vteřin na stanovenou oblast. Postup je nutno provést 15–20x za 24 hodin, intervaly nemusejí být pravidelné.


O autorovi: PRIM. MUDR. VLASTIMIL VÍŠEK, CSC., PLASTICKÝ CHIRURG

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?