Operaci plicní hypertenze provedli lékaři už u 200 pacientů

11. 1. 2013 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
V ojedinělém programu operační léčby plicní hypertenze operovali odborníci na druhé chirurgické klinice kardiovaskulární chirurgie Všeobecné fakultní nemocnice už 200 pacientů. Operace dala naději na úplné vyléčení lidem s vysokým tlakem v plicích.


Bez ní by do pěti let žil jen každý desátý. Klinika zavedla program před osmi lety ve spolupráci s Univerzitou Johanna Guttenberga v Mainzu.

„První operace byla 8. září 2004. Do dnešního dne jsme v programu odoperovali 200 nemocných s výsledkem srovnatelným s nejlepšími světovými centry s úmrtností pod pět procent. Tři roky po operaci žije 90 procent pacientů, pět let 80 procent,“ řekl dnes novinářům přednosta kliniky profesor Jaroslav Lindner.

Klinika provádí operace jediná v ČR, 15 procent pacientů je ze Slovenska, kde podobný program nemají.

Podstatou operace je odstranění krevních sraženin z plicní tepny a části cévní stěny. Na klíčovou část operace je nemocný hluboce zchlazen na 16 stupňů Celsia. Mimotělní oběh, který prokrvuje při operaci všechny orgány, je po tu dobu zcela zastaven.

Plicní hypertenze je způsobena opakovanými emboliemi, uvolní se z cév končetin do plic a postupně ucpávají plicní tepny. Pokud se vysoký tlak v plicních cévách dlouho neléčí, zhorší se činnost pravé komory srdeční. Pacient trpí dušností, bolestmi na hrudníku, otoky nohou, nechutenstvím, slabostí, stavy závratí až mdlob a zvýšenou únavností. Problémem se tak pro něj může stát i běžná chůze.

Onemocnění postihuje lidi všeho věku, pacienty se zvýšenou srážlivostí krve, po embolii a se zánětlivým onemocněním. Stav se zhoršuje tak rychle a vyhlídky bez léčby jsou tak špatné, že se o tomto onemocnění mluví také jako o kardiologické rakovině.

Dobrá zpráva pro pacienty podle profesora je, že pokud jsou včas a správně léčeni, mohou se uzdravit. Pokud pak užívají léky proti srážení krve, potíže se jim už nevrátí.

Úspěšnou operaci, v pořadí programu pátou, podstoupila 16. února 2005 Zuzana Dvořáková z Benešovska. Tamní lékaři nemoc dlouho nemohli odhalit. Léčili ji jakoby měla astma. Stav mladé ženy se zhoršoval, cítila se špatně, otékaly jí prsty, začalo selhávat srdci i ostatní orgány. Byla úplně vyčerpaná, než se shodou šťastných okolností dostala do péče pražského centra. Kvůli jejímu špatnému stavu lékaři už pochybovali, že operaci zvládne, ale vše dobře dopadlo. Plíce má teď zcela v pořádku a je na tom tak dobře, že má i dvě malé děti.

Léčba se soustřeďuje do specializovaných center, kde odborníci stanoví typ plicní hypertenze. Na léčbě spolupracují kardiochirurgové s kardiology, anesteziology, intenzivisty, radiodiagnostiky, hematology a řadou dalších odborníků. Některou ze vzácných forem plicní hypertenze trpí v ČR zhruba tisícovka lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?