Operovat bez oddechu? To je pro lékaře zbytečný risk

30. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Budeme si moci připlatit za výběr lékaře, ale také se připojistit na nadstandardní péči. Pojišťovna nám pak nadstandardní péči uhradí. Podle Petra Noska vyletí první připojišťovací vlaštovky příští rok.


Je možné si v zahraničí připlatit za výběr lékaře, který mě bude operovat?

Ano, třeba v Německu jde o součást připojištění. Ceny si většinou upravuje každá nemocnice vnitřním předpisem.

A jak to bude u nás, necháte nemocnicím volnou ruku, nebo bude dána horní hranice?

Připravujeme doporučení, takže i tady to bude otázka jednotlivých provozovatelů. Ale strop určíme, aby nedošlo k tomu, že budou částky stoupat do nebeských výšin.

Můžete odhadnout, kolik bychom si mohli maximálně připlatit za složitou operaci?

Bavíme se o plánovaných výkonech, netýká se to akutních zákroků třeba po autonehodě. Poměrně náročná je operace kolene, kde bych si uměl představit částku deset až patnáct tisíc korun.

Čekací doby budou platit pro ty, co si připlatí, stejně jako pro ostatní. Mohou se ale lišit lhůty mezi jednotlivými lékaři v nemocnici?

To už je na každém zařízení. V žádném případě ale nemohou porušit základní rámec časové dostupnosti. Nesmí se stát, že pacienti, kteří si připlatí, odstrčí ty ve frontě, takže nedostanou péči podle zákona. Bude úkolem pro nemocnici, co dokáže za těchto podmínek nabídnout.

Takže lékaři budou za příplatek operovat o víkendech a po večerech.

Částečně. Ale i lékař má nějakou pracovní dobu a nesmí se stát, že by jezdil třeba ve tři ráno domů.

Nehrozí tedy, že ti, kdo přijdou na řadu v pondělí, narazí na lékaře, který bude u zákroku usínat.

To by doktor i nemocnice velmi riskovali, protože dnes se řeší řada případů, kdy došlo k poškození zdraví zanedbáním péče. Spíš by si přidělali problémy, než že by to pro ně bylo výdělečné.

O co bude podle vás na základě zkušeností ze zahraničí největší zájem?

Specifickou záležitostí jsou porody, kdy hraje důvěra ženy v porodníka velkou roli. Nicméně musíme uvážit, že porod může přijít ve chvíli, kdy zvolený lékař není k dispozici. Vtom případě naše doporučení definuje povinnost vrátit peníze, pokud k naplnění dohodnuté služby nedojde. Co se týče dalších oblastí, bude pravděpodobně velký zájem u operací kloubů. O operatéra, který má za sebou stovky úspěšných zákroků a pacienti si ho chválí, bude jistě velký zájem. Zbrzdit ho může právě výše ceny, protože i ten nejžádanější odborník stále musí operovat i v běžném režimu.

Čím bude dána cena doktora, vytížeností, nebo jeho kvalifikací?

To je také otázka na každou konkrétní nemocnici. Připadá mi ale logické, že když bude větší zájem o některého doktora více než o primáře nebo přednostu, bude dražší.

Lékaři ale dostanou jen část peněz, zbytek získá nemocnice.

Námi vytvořená pravidla omezí dnes asi probíhající šedou ekonomiku. Je na zařízeních, jak peníze rozdělí. Prospěch z toho ale budou mít i pacienti, kteří si připlácet nechtějí. Nemocnice totiž bude mít více prostředků třeba na nákup nového zařízení.

V budoucnu by navíc mělo být možné připojištění na nadstandardní péči.

Připravujeme zákon umožňující zdravotním pojišťovnám založit dceřinou společnost, která bude připojištění poskytovat. Ten, kdo by si ho platil, by si pak třeba mohl lékaře vybrat a pojišťovna by mu to zaplatila.

Kdy by připojištění mohli začít využívat první klienti?

V omezeném rozsahu už v příštím roce. Ve velkém se ale rozjede asi až se zákonem o zdravotních pojišťovnách, tedy v roce 2014.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?