Operují poraněný kloub i s nervem

14. 11. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři roky marně překonával ostrou bolest v rameni dnes pětašedesátiletý soukromý zemědělec Bohumil Kudla zVarnsdorfu.

„Porazila mě jalovice, měl jsem bolavé celé rameno,“ vzpomínal čilý muž. V pátek jsme ho zastihli po úspěšné unikátní operaci na klinice úrazové chirurgie ve Fakultní nemocnici Brno (FNB).

„Prodělal jsem už dříve jinde jednu operaci, ale bolest nepolevovala. Teď jsem jak na jiném světě,“ liboval si. Měl štěstí, známý lékař ho doporučil do Brna, kde jako první v zemi dokážou artroskopicky, tedy miniinvazivně, operovat svalové úpony ramenního kloubu.

Učí se i v zahraničí

A k tomu zvládnou nerv o průměru jednoho milimetru, který při neúspěšných operacích bývá utlačen. Pacienta to v takovém případě hodně bolí a ke všemu také může přestat fungovat některý sval. Šéf operačního týmu FNB Tomáš Uher i přednosta kliniky Michal Mašek nevylučují, že artroskopické operace tohoto typu nevyzkoušeli na jiných pracovištích, ve FNB jich však za uplynulé tři roky úspěšně provedli na padesát. „Učíme se také v zahraničí a pak předáváme dál kolegům z jiných českých nemocnic,“ říká Uher.

Artroskopická technika je sice dražší než klasická operace, jenže umožňuje mnohem rychlejší uzdravení a zanechává jen tři malinké ranky – jako památka na místo, kudy lékaři zavedli do těla nástroje včetně kamery. „Desetkrát zvětšený obraz přenášíme také do sousedního univerzitního kampusu pro výuku mediků, tak kvalitní obraz nemáte doma na velkém televizoru,“ doplňuje Uher. V pátek sledovalo v Brně na sto odborníků přenos operace totální náhrady ramene u jiného muže, poraněného před 14 roky. Nebylo to již artroskopicky, rameno se muselo otevřít za použití nového instrumentária. Poškozený kloub nahradili kovem, podle přednosty Maška dopadl zákrok skvěle.

Artroskopicky operují ve FNB za rok na 800 pacientů, přičemž zvládají klouby a nervy v celém těle. Výhodou je, že takto napravovat lze nejen dřívější neúspěšné operace, ale vůbec úrazy staré i desítky let. Zemědělec z Varnsdorfu se už těší domů. „Stále pracuju, nepodařilo se mně předat živnost dětem,“ řekl s úsměvem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?