Opozice chce znát dosavadní náklady na opravu nemocnice Náchod

11. 4. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Opoziční Koalice pro Královéhradecký kraj požaduje po vedení kraje, aby vyčíslilo, kolik dosud stála rekonstrukce náchodské nemocnice. Podle zastupitelů opakované odkládání zahájení modernizace znamená pro kraj mnohamilionové ztráty, sdělil ČTK krajský tajemník KDU-ČSL Lukáš Janeček.


Koalici pro Královéhradecký kraj tvoří spolu s lidovci také zástupci Hradeckého demokratického klubu (HDK) a Volby pro město (VPM). Hradecký kraj kvůli nekvalitní dokumentaci v únoru zrušil tendr na zhotovitele více než miliardové přestavby nemocnice.

„Vzhledem k prostředkům vynaloženým na supervizi, promeškání příhodné doby na realizaci stavby a zmaření evropské dotace odhaduji, že kraj tímto jednáním přišel minimálně o 100 milionů korun. Za to někdo nese konkrétní odpovědnost,“ uvedl bývalý primář náchodské nemocnice Jiří Veselý, který je také členem zastupitelstva.

Zastupitel za Koalici pro Královéhradecký kraj Vladimír Derner tvrdí, že k opakovaným chybám při přípravě a zadávání této zakázky vede nejasná struktura řízení investic a rozmělněná odpovědnost. „Investice tohoto rozsahu je zjevně nad síly současného vedení kraje,“ uvedl Derner.

Zastupitel Veselý tvrdí, že je stále zřetelnější propast mezi technickým stavem náchodské nemocnice a ostatních krajských zdravotnických zařízení. „Jsem rád, že do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové míří dílčí investice, ale stále se nedaří zahájit realizaci rekonstrukce nemocnice v Náchodě a zbytečně se musí vydávat nemalé prostředky na řešení havarijních stavů,“ uvedl Veselý.

Krajský radní Josef Dvořák (ČSSD) řekl v úterý novinářům, že opravená projektová dokumentace k přestavbě nemocnice Náchod by měla být dokončená 18. dubna a nový tendr na přestavbu nemocnice za více než miliardu korun by mohl být vypsaný 9. května. Nejvhodnější nabídku by bylo možné v ideálním případě vybrat 18. srpna.

Hradecký kraj před zrušením tendru sedmnáctkrát posunul termín pro odevzdání nabídek, zpoždění proti původním plánům tak vzrostlo na sedm měsíců. Přestavbu nemocnice, kterou současná koalice ČSSD a KSČM označila za svou prioritu, kraj chystá mnoho let. Podle dřívějších představ se mělo začít stavět už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly zabrat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?