Opozice: Do školky i bez vakcíny

4. 3. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Měly by děti, které nejsou očkované proti devíti chorobám, chodit do mateřských škol, jezdit na tábory a školy v přírodě? Podle aktuálního verdiktu Ústavního soudu ne. Školka může i nadále odmítnout dítě, které nemá očkování byť proti jedné z povinných nemocí, například proti tetanu.


„Pokud se dítě má zapojit do kolektivu, tak předpokládáme, že bude solidární vůči těm ostatním, že nebude pouze využívat toho, že ostatní očkovaní jsou, a samo se očkování vyhýbat,“ uvedl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

S tímto postojem souhlasí ministerstvo zdravotnictví, které v předložené novele o ochraně veřejného zdraví plánuje více specifikovat a zpřísnit postihy pro lékaře, kteří dítě nenaočkují, ale také pro tábory, které by dítě bez očkovacího průkazu přijaly. Situaci chce změnit skupina opozičních poslanců, kteří plánují sankce pro lékaře i další organizace ze zákona vypustit.

Odpovědnost na rodičích

„Je důležité, aby stát nenarušoval důvěru obyvatel v lékaře. Jeho jednání by měla vést Hippokratova přísaha, ne obava z milionových pokut. Stát nemá zatěžovat organizace věnující se dětem zbytečným strachem z pokut. Odpovědnost je především na rodičích,“ prohlásila včera poslankyně Nina Nováková (TOP 09).

Strana navrhuje,aby děti bez vakcíny mohly chodit do mateřských i lesních školek, ale také do nově zřizovaných dětských skupin. „Plánované zavedení povinného vzdělávání v posledním roce před základní školou by v souvislosti s tím způsobilo jejich nezákonnou diskriminaci,“ dodávají poslanci s odkazem na vládní závazek, který je i v koaliční smlouvě.

Po vzoru sousedního Německa by si přáli,aby se v ČR zavedla odpovědnost státu za škodu na zdraví způsobenou očkováním. „Zavádíme termín individuální očkovací plán. Většina rodičů očkování neodmítá, ale chce mít jistotu, že probíhá v takovém rytmu, který je optimální pro jejich dítě,“ pokračují zákonodárci, kteří zároveň požadují, aby rodiče měli možnost výběru, jaký typ očkovacích látek jejich dítě do těla dostane, nemuselo by jít například o kritizovanou hexavakcínu. Ty by byly hrazené z veřejného pojištění do ceny obvykle používané vakcíny.

Pozměňovací návrh schválil už i sněmovní zdravotní výbor, který chce, aby v zákoně sankce zůstaly, ale ne v tak přísné variantě, jak navrhl zdravotnický rezort, vedený Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Ten přislíbil, že se problematikou očkování bude zabývat při další novelizaci zákona o veřejném zdravotním pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?