Opozice: Nervozitu v nemocnicích zvyšují platy i přetěžování

31. 3. 2016 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Nervozita v nemocnicích se výrazně zvyšuje, jednou z příčin jsou i platy, řekl ČTK bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Leoš Heger (TOP 09) v reakci na varování České lékařské komory (ČLK), že bez rychlého růstu platů zdravotníci v nemocnicích nezůstanou. Podle člena sněmovního zdravotního výboru Bohuslava Svobody (ODS) může být zvyšování platů atraktivní, ale není tím hlavním.


Lékaři odcházejí také kvůli pracovním podmínkám, stresu a přetěžování, řekl ČTK.

Podle poslankyně Soni Markové (KSČM) je situace vážná zejména v regionálních nemocnicích, kde musejí některá oddělení kvůli nedostatku personálu omezovat provoz. Jedním z řešení je růst platů, řekla ČTK.

Nemocnice aktuálně hledají za pomoci inzerátů kolem 1000 lékařů. Kdyby měly dodržovat zákoník práce a povolené přesčasy, musely by jich podle prezidenta ČLK Milana Kubka hledat až 3000. ČLK vyzvala vládu k přijetí krizového plánu na záchranu českého zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že se bude zdravotnictvím zabývat.

„Nervozita v nemocnicích se výrazně zvyšuje. Něco má na svědomí současné ministerstvo a zrušení regulačních poplatků, které ubralo zhruba čtyři miliardy korun. Ty by se teď hodily na růst platů,“ řekl Heger. Podle něj jsou i objektivní příčiny napětí jako nákladnější technologie a problémy s dodržováním povolených přesčasů.

ČLK, odbory, nemocnice i ministerstvo se shodly na plánu zvýšit do tří let mzdy o 30 procent, vláda na to má zajistit peníze. Heger podotkl, že součet nárůstu z let hospodářské krize 2011 až 2013 dává 20 procent. „Jestliže teď není vláda schopná pokračovat v tom, aby se memorandum podepsané s odbory naplnilo stoprocentně, tak to je velké selhání,“ řekl.

Pro splnění memoranda by nárůst měl být ještě o 15 až 20 procent. Heger ale soudí, že i když vláda platy zvýší méně, odliv lékařů větší nebude. Ne každý má povahu na to jít pracovat do ciziny. V odchodech lékařů vidí i výhodu, zkušenosti získané v cizině využijí po návratu pro české pacienty.

Také Svoboda soudí, že odchodů lékařů do zahraničí zásadně nepřibude. „Problém je spíše v tom, že odcházejí atestovaní lékaři z nemocnic do privátu a v nemocnici zůstávají na malý úvazek nebo služby,“ řekl. Lepší výdělek většina hledá v privátu, kde je práce klidnější. V nemocnicích, zejména v chirurgických oborech, je velký stres. „Služby v nemocnici sice vždy budou, ale přetížení a stres lze omezit tím, že bude víc lékařů. Služeb pak nebudou mít tolik, nebo mohou být služby na smlouvu,“ řekl.

Podle Markové je nedostatek personálu v nemocnicích špatnou zprávou pro pacienty. Řešení vidí v růstu finančního ohodnocení lékařského i nelékařského personálu, ve zlepšení podmínek vzdělávání lékařů i nelékařů a v racionalizaci poskytování zdravotní péče. Skutečná řešení se podle ní ale léta odkládala. „Problémy se řešily polovičatě nebo za pravicových vlád se dokonce zmenšovaly prostředky pro zdravotnictví, což bylo smrtící,“ shrnula.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?