Opozice se bojí zhoršení péče v Ryjicích a Mostě po sloučení s KZ

8. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice následné péče v Ryjících na Ústecku a v Mostě se sloučily s Krajskou zdravotní. Někteří opoziční krajští zastupitelé to kritizují a obávají se zhoršení péče. Odborové organizaci podaly kvůli způsobu převodu na Krajskou zdravotní, která je majetkem kraje, trestní oznámení. Vedení Krajské zdravotní se kritice brání, péče se prý naopak zlepší.


Z nemocnic se k 1. září stala oddělení následné péče. To v Ryjicích spadá nově pod Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem a oddělení v Mostě pod mosteckou nemocnici. Podle opozičního hnutí PRO! Kraj byl převod protiprávní, odboráři proto podali trestní oznámení. Zároveň upozorňují na zhoršení péče.

„Nebyly dodrženy sliby, které kraj před převodem nemocnic dal. Nebyla zachována struktura nemocnic, zůstal jen provoz, byla uzavřena geriatrická ambulance, odešla řada kvalitních lékařů, kteří nesouhlasili s prodejem,“ uvedla Monika Novotná z Ryjic.

Ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala uvedl, že z Ryjic odešly pouze dva lékaři do důchodu. „Ostatní zůstávají. Masarykova nemocnice, pod níž Ryjice spadají, má dostatek lékařů ke vzájemné spolupráci,“ uvedl. Podle něj spojení s Krajskou zdravotní může být naopak výhodou, protože lze využívat jejích lékáren a laboratoří. „Věříme, že péči budeme poskytovat minimálně ve stejné míře s výhledem ke zlepšení,“ zdůraznil.

Zaměstnanci v Ryjicích se obávají také ztráty akreditace na geriatrickou péči. „V tuto chvíli nás čeká reakreditace pro tento obor a věřím, že nová paní primářka v tomto obstojí,“ uvedl Fiala. Krajská zdravotní se podle něj bude snažit o zřízení geriatrické kliniky.

Zastupitelka Šárka Zimová Dostálová (PRO! Kraj) na zastupitelstvu upozornila, že zaměstnanci obou nemocnic proti převodu dlouhodobě protestovali. Záměr kritizoval i bývalý ředitel ryjické nemocnice Jaroslav Müllner. „Absolutně se mi to nelíbí. Měli jsem geriatrickou péči vyhlášenou široko daleko. Kvalitu nám potvrzovala akreditace,“ řekl dnes novinářům. Podle zdravotnického personálu panuje nyní v bývalých nemocnicích chaos, nefunguje komunikace s KZ, zaměstnanci nemají dostatek informací.

Opoziční zastupitelé z hnutí PRO! Kraj nyní připravují stížnost na vedení kraje, která se týká postupu při převodu obou nemocnic na Krajskou zdravotní. Stížnost odešlou ministerstvu financí a zdravotnictví.
Krajská zdravotní zřizuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Podmínkou převodu dvou nemocnic následné péče bylo zachování zaměstnaneckých poměrů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?