Opoziční zastupitel Jiří Veverka (ODS): Současné vedení kraje neumí řídit svoje nemocnice

21. 6. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vedení kraje přiznalo, že neumí řídit sedm menších příspěvkových nemocnic, ale jedním dechem tvrdí, že bude umět řídit jednu obrovskou. To nemělo logiku."


Hejtman Palas tvrdí, že je to ODS, kdo zanechal krajské nemocnice ve špatném stavu. Že minulé vedení kraje „záplatovalo“ ztráty krajských nemocnic z jiných položek, což on si nyní, v době ekonomické krize, nemůže dovolit dělat. Co vy na to?

Pan Palas ví velmi dobře, že to není pravda. Ani my v minulém vedení jsme neměli tiskárnu na peníze. Zdravotnictví jsme nikdy nedotovali na úkor jiných resortů. Naopak, každý rok jsme snižovali závislost nemocnic na rozpočtu kraje. Čísla to říkají jasně.

Proč jste nesouhlasili s původním plánem vedení kraje sloučit krajské nemocnice pod jednu příspěvkovou organizaci? Jaké bylo vaše řešení?

A jaký to mělo mít smysl? To nikdo nedokázal vysvětlit. Vedení kraje přiznalo, že neumí řídit sedm menších příspěvkových nemocnic, ale jedním dechem tvrdí, že bude umět řídit jednu obrovskou. To nemělo logiku. My říkáme stále totéž: většinu rozhodnutí lze dobře dělat na úrovni nemocnic, jejichž situaci znají jednotlivé managementy daleko lépe než kdokoliv v Ostravě. Na druhé straně skutečně existují oblasti, ve kterých by bylo efektivnější postupovat společně. Například nákupní činnosti. Ale kvůli tomu přece není nutné nemocnice slučovat. Stačilo by se vrátit k jejich důslednému metodickému řízení krajem.

Nemocnice se slučovat nebudou. Co by měl kraj nyní dělat, aby se ekonomická situace v jeho nemocnicích zlepšila?

Vybírat opravdu schopné manažery, ne dohazovat pozice svým kamarádům. Kraj je na tom dnes dokonce díky recesi lépe, je z čeho vybírat. Bez nich nemá kdo řídit. Znovu jasně nastavit model řízení a komunikaci mezi jednotlivými nemocnicemi a krajským úřadem. Bez toho nevíte, čím a jak řídit. Nastavit informační systémy nemocnic tak, aby poskytovaly jednotná data. Jinak kraj nikdy nebude přesně vědět, co vlastně má řídit. Ustavit krajské specialisty jednotlivých oborů a dát jim potřebné kompetence. Bez nich řídíte jen ekonomiku a utíkávám medicína. To poslední jsme my už bohužel neudělali, vše ostatní včetně nastavené strategie společných nákupů zdědilo současné vedení naservírované jako na talíři. Škoda pro všechny, že toho z politických důvodů nechtělo využít.

Dělá v tomto směru koalice něco dobře?

Na odboru zdravotnictví krajského úřadu vzniklo oddělení analýz se skutečným odborníkem v čele. Pokud začne být využíváno, pak to bylo správné rozhodnutí.

Centrální nákupy bude pro krajské nemocnice zajišťovat společnost Admia Consult, již zastupuje Michal Šlachta. Jaký je názor ODS na toto rozhodnutí?

Je to špatné rozhodnutí. A tento názor nemá nic co dělat s kontroverzní osobností pana Šlachty. Systémově je to špatné. Pokud si kraj neví rady a chce využívat poradenství externí firmy, prosím, ale samotné nákupy do svých nemocnic musí držet ve svých rukou. Nebo si dokážete představit, že by třeba Agel svěřil zásobování svých zdravotnických zařízení jiné firmě?

Krajští radní jmenovali do funkce manažera, který by měl řešit špatnou ekonomickou situaci v krajských nemocnicích, ředitele ostravské fakultní nemocnice Svatopluka Němečka. Je to dobrá volba?

Známe se dlouhá léta, je to skvělý chlap i manažer. Ale proč byl zrovna on vybrán k řešení ekonomiky krajských nemocnic, to jsem nepochopil. Jednak je neuvěřitelně vytížen řízením fakultní nemocnice, takže na nějaké hlubší sondy v těch našich nemocnicích prostě nemůže mít čas.Anavíc nejspíš dodnes neexistuje představa, s jakými kompetencemi by měl v nemocnicích pracovat. Podle mě to vypadá, že spíše supluje práci vedoucí odboru zdravotnictví a náměstka hejtmana, kteří v nemocnicích nedokážou prosadit strategická řešení.Vsoučasné době objíždí nemocnice, aby se seznámil se situací.Mám potvrzené informace, že ředitelé nemocnic toto rozhodnutí přijali negativně jako vyslovení nedůvěry.Najejich přístupu je přitom úspěch Němečkovy mise absolutně závislý.

Vedení kraje prý hodlá novojičínskou nemocnici pronajmout zdravotnickému holdingu Agel. Jak to vnímá ODS?

Situace v NovémJičíně je specifická v tom, že v roce 2004 povolila tehdejší ministryně zdravotnictví Součková vznik soukromého onkologického pracoviště v areálu krajské nemocnice. Pro pacienty je to samozřejmě výhodné. Vzhledem k ceně onkologických výkonů je to ekonomicky výhodné i pro ono soukromé pracoviště. Jediný, kdo v tomto složení ztrácí, a to dlouhodobě, je krajská nemocnice. Když vedení kraje bezchybně zvládne právní stránku pronájmu, zejména pokud jde o vynutitelnost krajských požadavků na zachování současné dostupnosti a kvality poskytované péče, pak považujeme pronájem nemocnice a přenesení nákladů na soukromý subjekt za akceptovatelný krok k zachování zdravotnictví na Novojičínsku.

Co v Opavě a Karviné? Jaké tam navrhujete kroky? Shodnete se na řešení s koalicí?

Nemám informaci, že nějaké řešení koalice existuje. Pokud jsem se situací v těchto nemocnicích správně obeznámen, dnes už se tam nejspíš neobejdeme bez zásadních změn ve struktuře a objemu poskytované péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?