Ordinace pro bezdomovce v Plzni potřebuje víc peněz, lidí přibývá

20. 5. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Už v dubnu došly peníze na zdravotnický materiál v ordinaci pro bezdomovce v Plzni, které byly určeny na celý letošní rok. Ordinace zaznamenává značný nárůst počtu klientů, ale i výskyt onemocnění vyžadující dražší léčbu, vyčerpání financí způsobily také vyšší ceny léků.


Služby lékaře loni v ordinaci využilo kolem 400 lidí, rok od roku se počet o desítky lidí zvyšuje. Zastupitelé tak budou jednat o uvolnění potřebných 150.000 Kč pro zbytek letošního roku. ČTK o tom řekla vedoucí odboru sociálních služeb Alena Hynková.

„Ordinaci v Domově svatého Františka zajišťuje Poliklinika Bory, ke konci dubna vyčerpala finanční prostředky určené pro celý rok na jednorázový spotřební zdravotnický materiál. Hrozilo tak, že bude muset ordinace omezit provoz nebo odmítat klienty,“ uvedla. Městská rada proto navrhne zastupitelům pokrýt náklady na léky a materiál pro zbytek roku.

Podle Hynkové do ordinace přichází čím dál víc klientů. „V roce 2011, kdy jsme to spouštěli, jsme netušili, že by jich mohlo být tolik,“ uvedla. Náklady zvyšuje i výskyt onemocnění vyžadující dražší a opakovanou léčbu, v poslední době mimo jiné roste počet pacientů s infekčním onemocněním.

„Zvýšení nákladů způsobil také nárůst cen některých léků a léčivých přípravků, a to i přes skutečnost, že jsou přednostně užívána generika, která jsou oproti originálním lékům a léčivým přípravkům levnější a pro pacienta dostupnější,“ uvedla Hynková s tím, že platby za léky a jednorázový materiál výrazněji narostly už ke konci loňského roku.

Městskou zakázku na zajištění ordinace vyhrála Poliklinika Bory do června 2015. Podle Hynkové ale bude s největší pravděpodobností nutné ke konci roku vypsat novou se zohledněním nárůstu prostředků. „Rádi bychom tam nově zakomponovali i nějakou hodinu kožního lékaře, venerologa a také hodinu pro psychiatra,“ uvedla.

Místo 450.000 korun, které šly dosud ročně na lékařku, sestru, na léky a zdravotnický materiál, se odhaduje nově roční částka na zhruba 650.000 korun. „Chceme-li poskytovat tyto služby, musíme počítat s tím, že to město bude něco stát,“ dodala Hynková. Podle ní je poskytování zdravotní péče lidem bez domova důležité i s ohledem na preventivní opatření směrem k veřejnosti.

Zhruba 95 procent pacientů ordinace tvoří klienti Městské charity Plzeň. Podle vedoucího Domova svatého Františka Džemala Gërbaniho nejčastěji lidé přicházejí do ordinace s kožními problémy, často mají různé záněty, bércové vředy. „Nezřídka jsou to ale i běžné choroby, jako je například chřipka, angína,“ uvedl. Odhadl, že každým rokem se zvýší počet pacientů o asi 50. Ordinace je otevřena v úterý a čtvrtek, vždy od 14:30 do 17:30.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?