Orlickoústecká nemocnice zatepluje pavilony a kupuje přístroje

23. 4. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Orlickoústeckou nemocnici letos čekají investice za 110 milionů korun. Přibližně polovina částky půjde na zateplení pavilonů, druhá část na přístrojové vybavení nemocnice. Na projekty přispěly evropské dotace. ČTK to řekl hejtmanův náměstek Roman Línek (KDU-ČSL).


„Pamatuji doby, kdy do Orlickoústecké nemocnice nešel ani milion korun. Nebyly peníze. Byl nejvyšší čas na investice. Přístroje by byly brzy na hranici životnosti,“ řekl Línek, který je ve vedení kraje od jeho vzniku.

Nemocnice zatepluje hlavní tři pavilony chirurgie, neurologie a interny. Chirurgické oddělení se už v minulosti kompletně zrekonstruovalo, interna je hotová částečně, modernizace interiéru neurologii ještě čeká. Zateplovací práce by měly být hotové letos.

„Před čtyřmi lety jsme ve městě měli obavu, zda nemocnice přežije,“ dodal starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Za 59 milionů korun nemocnice pořídí angiografickou linku, ultrazvukové a narkotizační přístroje, anesteziologický stropní závěs, plicní ventilátor a lůžka pro resuscitační a intenzivní péči. „Přístroje, které byly vybrány, byly na hraně. Zachováme jejich bezpečnou funkci pro pacienty,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Řezníček.

Nedostatek peněz řešila nemocnice založením nadačního fondu S námi je tu lépe!, z něhož pořídila například laparoskopickou věž nebo polohovací lůžka. Orlickoústecká nemocnice je součástí společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Hejtmanství sloučilo od nového roku všech svých pět nemocnic do jedné akciové společnosti. Subjekt je druhým největším nefakultním zařízením v zemi. „Je odolnější vůči změnám úhradové vyhlášky,“ dodal Línek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?