Orlovští zastupitelé bojují o nemocnici

14. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hrozba radikálního omezení provozu orlovské nemocnice sjednotila tamní zastupitele. Členové hnutí Volím Orlovou navrhli svolání mimořádného jednání městského zastupitelstva, kde by se jednalo o "záchraně" nemocnice a zajištění fungování lékařské péče ve městě.


Zastupitelé se sejdou 21. března. „Je však otázkou, o čem budeme diskutovat, protože jednání o osudu nemocnice probíhají úplně na jiných místech. Tady nám žádné petice nepomohou,“ tvrdí orlovský místostarosta Radislav Mojžíšek.

Zřizovatelem nemocnice je totiž kraj a jeho zastupitelé mají příští středu jednat o vzniku holdingu zastřešujícím všechny krajské nemocnice.

O osudu orlovské nemocnice se ale ještě jednat nebude.

Vedení Orlové je v kontaktu s krajskými politiky. „S náměstkem hejtmana Konečným jsme se shodli na tom, že tuto záležitost je třeba podrobně projednat s vedením nemocnice, které by při konečném rozhodování, co a jak bude, mělo mít důležité slovo,“ řekl Mojžíšek.

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný už před týdnem Deníku řekl, že kraj nebude při restrukturalizaci nemocnice v Karviné- Ráji, jejíž součástí je orlovské zařízení, podléhat ekonomickým tlakům a bude se snažit zachovat co nejširší rozsah akutní péče pro obyvatele Orlové.

Orlovští zastupitelé z hnutí Volím Orlovou dokonce sepsali petici, v níž požadují zachování standardní zdravotní péče v orlovské nemocnici „Nechceme za základní péčí spojenou s nutností hospitalizace jezdit do okolních měst,“ stojí v textu petice.

Místostarosta Radislav Mojžíšek je optimistou. „Snad to nezakřiknu, když řeknu, že máme politickou podporu v této věci. Po několika jednáních jsme s krajem ´na stejné vlně´.

Návrhy firmy RGM Medical jsme prodiskutovali a shodli se, že například navrhované stěhování ortopedie z Orlové do Havířova je naprostý nesmysl a zřizovatel na ní trvat nebude,“ řekl Mojžíšek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?