Ortopedie v N.Městě n.M. bude mít novou artroskopickou věž

13. 8. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientům ortopedického oddělení nemocnice v Novém Městě na Moravě by měla koncem letošního roku začít sloužit nová artroskopická věž. O náklady na její pořízení převyšující jeden milion korun se v rámci projektu Naše nemocnice vedle zdravotnického zařízení podělila také radnice ve Žďáru nad Sázavou a tamní podnikatelé.


Novinářům to řekl žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

„Žďár je jediným okresním městem na Vysočině bez vlastní nemocnice, ale projektem jsme chtěli ukázat, že novoměstskou nemocnici bere nejen vedení města, ale i lidé za svou,“ uvedl iniciátor projektu a žďárský radní Radek Černý. Město přispělo 300.000 korunami, místní firmy přidaly 230.000 korun.
Smlouvu o finanční podpoře dnes Navrátil podepsal s ředitelkou nemocnice Věrou Palečkovou. „V září vypíšeme veřejnou soutěž, s dodávkou přístroje počítáme v listopadu,“ řekla Palečková.

Moderní přístroj podle primáře novoměstské ortopedie Jaroslava Pilného nahradí současné už 12 let staré zařízení. „Je to, jako když přesednete ze starého auta, které sice ještě jakž takž jezdí, ale má své mouchy, do moderně vybaveného vozu,“ popsal. Věž umožňuje zavedení kamery a chirurgických nástrojů malým řezem přímo do kloubu, což je k pacientovi šetrnější než běžná velká operace.

Novoměstská nemocnice uskuteční s pomocí artroskopické věže ročně kolem 800 operací kloubů, kromě toho také 300 náhrad kyčelních a kolenních kloubů. Nejčastěji operovanými klouby jsou kolena, ramena a zápěstí. „Zejména operace ruky jsou na velmi vysoké úrovni, nemocnice má pacienty z celého Česka i ze zahraničí,“ podotkl Černý. Dodal, že spolupráce Žďáru nad Sázavou a novoměstské nemocnice by mohla podle možností města a potřeb nemocnice pokračovat i v budoucnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?