Osm krajských nemocnic získá z peněz EU 181 mil. Kč. na přístroje

8. 10. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm moravskoslezských krajských nemocnic získá z peněz Evropské unie 181 milionů korun na nové přístrojové vybavení, kraj k této částce dodá navíc dalších 32 milionů korun z vlastního rozpočtu.


Rozhodla o tom Regionální rada Moravskoslezsko, která přerozděluje evropské dotace, řekl ČTK mluvčí rady Michal Sobek.

Dodal, že 170 milionů korun putuje prostřednictvím kraje na pořízení 24 přístrojů a zdravotnické techniky pro různá oddělení sedmi nemocnic. Dalších 11 milionů korun obdrží přímo Bílovecká nemocnice, která je akciovou společností kraje. Peníze použije na vybavení radiodiagnostické jednotky a nemocnice bude muset z vlastních prostředků doplatit asi milion korun.

Modernizace nemocnic se uskuteční v první polovině příštího roku. Nejdražším z pořizovaných přístrojů bude podle Sobka magnetická rezonance pro Nemocnici Třinec na Frýdecko-Místecku za přibližně 30 milionů korun. Obdobnou hodnotu mají mít také přístroje pro rentgenologické oddělení a oddělení nukleární medicíny Nemocnice ve Frýdku-Místku. Nové CT zařízení přibude v Nemocnici s poliklinikou Havířov.

Vybavení pro různá oddělení získají také Slezská nemocnice v Opavě, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně a Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji.

Před časem získala podporu z Regionálního operačního programu také Fakultní nemocnice Ostrava a Městská nemocnice Ostrava, které na přístroje budou mít celkem přes 52 milionů korun. Podpora EU v oblasti zdravotnictví míří například i do pořízení vozidel zdravotnické záchranné služby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?