OSN: Česko je evropskou továrnou na pervitin

10. 3. 2010 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Kritika Mezinárodního úřadu pro kontrolu narkotik při OSN, podle níž se z Česka ve velkém pašují drogy, a až devět miliard korun úspor. To jsou nejpádnější argumenty zastánců takzvaného centrálního úložiště dat neboli evidence léků, s jehož vznikem počítá vládní návrh novely zákona o léčivech z dílny šéfky rezortu zdravotnictví Dany Juráskové.


Mezi kritiky předlohy patří sdružení lékařů a lékárníků. Ostrý spor se rozhořel ještě před projednáním návrhu ve sněmovně. Ta by o něm měla jednat v rámci své včera zahájené schůze.

Podle náměstka ministryně Martina Plíška je hlavním cílem novely omezit výdej léků sloužících k nelegální výrobě pervitinu. Že je Česko „evropskou továrnou“ na výrobu tohoto narkotika, včera potvrdil šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

„Na rozdíl od Německa, Polska nebo Slovenska stát zatím nedokázal na tento problém zareagovat. Když to řeknu lidově, jsme celé Evropě pro smích,“ řekl.

Vznik evidence léků v databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je však trnem v oku lékařům a lékárníkům. „Návrh vnímáme jako pokus o prolomení povinné mlčenlivosti zdravotníků,“ uvedl viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek.

„Odmítáme se podílet na tvorbě databáze citlivých osobních údajů, které mají být shromažďovány bez vědomí a souhlasu pacientů, a to za situace, kdy není zajištěna ochrana před jejich zneužitím,“ doplnil šéf obdobného sdružení lékárníků Stanislav Havlíček. Ke kritice se přidal i Svaz pacientů ČR.

Náměstek Plíšek s těmito názory nesouhlasí. Novela je podle něj naopak na souhlasu pacienta postavena, protože bez něj nebudou moci být data v evidenci využita. „Bez souhlasu by byla jen evidence léků spojených s drogovou scénou,“ dodal Plíšek.

Předlohu podporuje i ředitel SÚKL Martin Beneš s tím, že argumentace o průlomu do soukromí je prý lichá a účelová. „Ještě před uložením do evidence se odstraní všechny osobní údaje pacientů. Bude z ní možné vyčíst jen to, který lékař recept předepsal a který lékárník ho vydal,“ řekl Beneš. Šéf SÚKL zdůraznil, že zdravotnictví může výrazně ušetřit.

Mnozí pacienti užívají několik léků se stejnou účinnou látkou, které jim předepsali různí lékaři. Beneš odhadl, že po vzniku evidence by pojišťovny ročně vydaly za léky 31 miliard místo současných čtyřiceti.
Organizace spojených národů vytkla v lednu vládě laxní přístup k drogové problematice.

Podle dopisu, který má deník E15 k dispozici, jsou z Česka ve velkých objemech pašovány preparáty, které mohou čeští lékaři prakticky bez kontroly a omezení předepisovat narkomanům jako náhražku drog. Vedle běžných léků s pseudoefedrinem by se tak v evidenci objevily i preparáty subutex a suboxon.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?