OSN: Mateřská úmrtnost klesla od roku 1990 o třetinu

16. 9. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet žen, které umírají kvůli komplikacím během těhotenství nebo porodu, se od roku 1990 snížil o třetinu. Přesto jich stále umírá kolem 1000 denně, uvádí se v dnes zveřejněné zprávě OSN.


Počet úmrtí žen vyvolaných komplikacemi během těhotenství či porodu se snížil z 546.000 v roce 1990 na 358.000 v roce 2008, uvádí se ve zprávě Trendy v mateřské úmrtnosti, kterou společně publikovaly Světová zdravotnická organizace (WHO), Dětský fond OSN (UNICEF), Fond OSN pro otázky populace (UNFPA) a Světová banka.

Pokrok je sice znatelný, ale roční průměrný pokles úmrtí je stále jen poloviční oproti rozvojovým cílům tisíciletí, podle kterých by mateřská úmrtnost měla mezi lety 1990 a 2015 klesnout o 75 procent. K dosažení tohoto cíle je třeba, aby každoročně úmrtnost klesala o 5,5 procenta; zatím se ji však daří snižovat jen tempem 2,3 procenta za rok.

Ze zprávy OSN je zřejmé, že těhotné ženy umírají především ze čtyř příčin: kvůli silnému krvácení po porodu, infekcím, onemocněním souvisejícím s vysokým tlakem a nepodařeným potratům.

Z asi 1000 žen, které kvůli podobným komplikacím v roce 2008 denně umíraly, žilo 570 v subsaharské Africe, 300 v jižní Asii a jen pět ve vyspělých zemích. Nebezpečí, že žena zemře kvůli komplikacím při těhotenství nebo porodu, je šestatřicetkrát vyšší pro ženy ze zemí třetího světa v porovnání s těmi, které žijí v rozvinutých státech.

„Abychom dosáhli našeho globálního cíle zlepšovat zdraví těhotných žen a zachraňovali jejich životy, potřebujeme dělat více, abychom se dostali k těm, které jsou nejvíce ohroženy,“ říká Anthony Lake, výkonný ředitel UNICEF. „To znamená dostat se k ženám žijícím na venkově a v chudších domácnostech, ženám z etnických menšin a domorodých skupin, ženám, které mají HIV nebo těm, které žijí v oblastech ozbrojených bojů.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?