OSN odložilo rozhodnutí ke klonování o celé dva roky

7. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odložení jakéhokoli rozhodnutí ke klonování lidí o dva roky včera odhlasoval těsnou většinou právní výbor Valného shromáždění OSN. Pro odklad bylo 80 států, proti 79. Kdo byl původně pro radikální zákaz a kdo pro umírněnou rezoluci povolující klonování pro terapeutické účely?...


NEW YORK - Odložení jakéhokoli rozhodnutí ke klonování lidí o dva roky odhlasoval včera těsnou většinou právní výbor Valného shromáždění OSN. Pro odklad bylo 80 států, proti 79, sdělila agentura AFP.

Odklad, který navrhla Organizace islámské konference (OCI), přichází v době, kdy OSN je hluboce rozděleno kolem této otázky. Bez odkladu by se nyní střetly ve VS dva protichůdné návrhy, což by podle pozorovatelů vedlo jen ke snížení autority Spojených národů.

První skupina států, vedená Spojenými státy a Kostarikou, je radikální a požaduje zákaz klonování lidí i pro terapeutické účely. Za touto skupinou stojí dalších 61 zemí, včetně mnoha rozvojových, které se domnívají, že klonování je neetické a nemorální.

Stoupenci umírněné rezoluce povolující terapeutické klonování, vedení Belgií, shromáždily asi třicet zemí včetně mocností jako Čína, Británie a Japonsko. Podle nich by měla být přijata měkčí verze s tím, že bude na jednotlivých státech, zda přijmou přísnější národní legislativu. Prozatím schválilo určité formy zákonného zákazu lidského klonování na třicet států.

Český specialista na molekulární genetiku Jiří Forejt ve středu řekl, že zatímco klonování lidí zůstává tabu, dobré vyhlídky má podle něj využití tohoto objevu při léčení. Pokusy se dělají i na pražských klinikách. Jsou ale v začátcích a je potřeba překonat mnoho úskalí.

Nezbytné je podle Forejta přijmout odpovídající legislativu. České republice totiž stále chybí zákon o klonování, i když se už v lednu 2001 zavázala, že ho přijme, řekl v Praze na přednášce studentům, kteří projevili nebývalý zájem o genové manipulace u savců.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?