OSN: V Pásmu Gazy se zvyšuje úmrtnost malých dětí

11. 8. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V palestinském Pásmu Gazy se po více než půlstoletí zvýšila úmrtnost dětí do jednoho roku. Podle Agentury OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA), která situaci monitoruje, se dá situace přirovnat jedině k dětské úmrtnosti v afrických zemích postižených virem HIV.


Podle agentury jde o důsledek izraelské politiky v Pásmu. Izrael tam od roku 2006 uplatňuje blokádu, kvůli níž se zřejmě zhoršila kvalita zdravotní péče.

UNRWA zjistila, že v roce 2013 zemřelo v Pásmu před dovršením jednoho roku 22 dětí na 1000 živě narozených. O pět let dříve, tedy v roce 2008, to bylo jen 20 dětí, což byl úspěch dosažený od roku 1960, kdy v Pásmu umíralo 127 dětí na každých 1000 živě narozených.

„Pokrok dosažený v dětské úmrtnosti je většinou nezvratný. Jediný případ, který mě napadá, jsou některé africké země postižené epidemií HIV,“ sdělil šéf zdravotnického programu UNRWA Akihiro Seita. Nikde jinde na Blízkém východě se prý dětská úmrtnost takto nevyvíjí a podle agentury jde o znepokojující trend.

Přitom se v Pásmu Gazy zvýšila také úmrtnost novorozenců. Do čtyř týdnů po narození tam v roce 2013 zemřelo 20 z 1000 narozených, o pět let dříve jen 12.

„Vliv dlouhodobé blokády na zdravotnická zařízení, zásobování léky a vybavením nás velmi znepokojuje,“ uvedl Seita, jehož citovala agentura Reuters. Jeho pracoviště sice monitoruje situaci vždy po pěti letech, ale protože poslední výsledek je alarmující, bude nová studie provedena už roku 2016. Do této statistiky se negativně promítne bilance loňské války s Izraelem, při níž v Pásmu zahynulo přes 2000 Palestinců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?