OSN: V subsaharské Africe ubylo nákazy virem HIV

20. 9. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Státy subsaharské Afriky těžce zkoušené nemocí AIDS zaznamenaly největší pokles případů nákazy virem HIV na světě. Ve 22 zemích tu od roku 2001 za osm let klesl počet nově nakažených o více než čtvrtinu.


Vyplývá to ze zprávy Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS), ze které citovala agentura Reuters a zpravodajský server BBC.

V subsaharské Africe žije nejvíc lidí nakažených virem HIV, 67 procent ze všech 33,4 milionu nemocných na celém světě.

„Změna se poprvé děje v srdci epidemie,“ uvedl v prohlášení ředitel programu Michel Sidibé. Jejím důvodem je podle UNAIDS lepší prevence a dostupnost léků.

Nakažených však přibylo ve východní Evropě a v centrálních částech Asie, ale také ve vyspělých zemích v komunitách gayů.

Léky proti AIDS podle UNAIDS na celém světě dostává 5,2 milionu lidí. V roce 2008 tak na nákazu virem zemřelo o 200.000 lidí méně než v roce 2004. Také používání kondomů se v posledních pěti letech zdvojnásobilo. Na mnoha místech zase volí mužskou obřízku, která podle výzkumů dokáže snížit riziko přenosu HIV až o 60 procent.

OSN však varovala před nedostatečným financováním programů prevence. V roce 2009 v této oblasti chybělo deset miliard dolarů (takřka 189 miliard korun). Země s nejvyšší mírou nákazy HIV přitom podle OSN nejsou schopny boj s epidemií financovat pouze z vlastních zdrojů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?