OSN: Virem HIV se nakazí méně lidí, méně jich také umírá na AIDS

24. 11. 2010 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Virem HIV, který způsobuje AIDS, je na světě nakaženo asi 33,3 milionu lidí, ale šíření nemoci se daří zpomalit a v některých oblastech i zvrátit. Vyplývá to z výroční zprávy Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS), která byla zveřejněna v Ženevě.


Podle statistik z roku 2009 se celkový počet lidí infikovaných HIV mírně snížil z 33,4 milionu v roce 2008 na 33,3 milionu nyní. Nejméně v 56 zemích se podařilo stabilizovat počet nově nakažených, nebo ho významně snížit.

„Poprvé můžeme říci, že se nám daří zvrátit směr vývoje epidemie AIDS. Zastavili jsme epidemii a začali obracet trend. Méně lidí se infikuje HIV a méně lidí umírá na AIDS,“ prohlásil výkonný ředitel UNAIDS Michel Sidibe.

Sidibe ale zároveň zdůraznil, že boj proti AIDS ještě neskončil a varoval před možným nedostatkem financí. Podle UNAIDS bylo v roce 2009 uvolněno 15,9 miliardy dolarů (290 miliard korun) na boj proti nákaze, potřeba by však bylo ještě o deset miliard dolarů (182 miliard korun) více.

Od roku 1999, kdy podle agentury DPA epidemie dosáhla vrcholu, se počet nově nakažených snížil o 19 procent. Úbytek počtu infikovaných hlásí v posledních letech především země v subsaharské Africe, zejména díky zdravotní osvětě a častějšímu používání kondomů.

Na druhou stranu je ale sedm zemí, z toho pět ve východní Evropě a Střední Asii, kde počet nově nakažených stoupl o 25 procent.

V subsaharské Africe, která je nejhůře postiženým regionem, se v roce 2009 nakazilo 1,8 milionu lidí HIV a 1,3 milionu zemřelo na nemoci související s AIDS. Přibližně čtvrtina z nich zemřela na tuberkulózu.

Ze zprávy také vyplývá, že z 15 milionů lidí, kteří k životu potřebují léky proti AIDS, jich je dostává jen asi pět milionů. K dalším deseti milionům nemocných, převážně z chudších zemí, se léky nedostanou. Pro skupiny lidí žijících na okraji společnosti, jako uživatelé drog nebo prostitutky, je výrazně složitější získat potřebnou péči.

Od 80. let 20. století se virem HIV nakazilo přes 60 milionů lidí a téměř 30 milionů zemřelo na nemoci spojené s infekcí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?