Ostrava chce mít na místech s vysokým počtem lidí defibrilátory

22. 2. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Přenosné defibrilátory, jejichž obsluhu zvládne po základním proškolení i laik s nelékařským vzděláním, by se v budoucnu mohly objevit na různých místech Ostravy s vysokou koncentrací lidí. První dva přístroje budou fungovat v nákupním centru Nová Karolina v centru města.


Zaměstnance ostrahy a správy obchodního centra proškolí zdravotníci Městské nemocnice Ostrava, kteří je zároveň seznámí i se základy první pomoci. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Tomáš Nykel.

„V každém případě je to jedině plus pro všechny, zejména pro pacienty i pochopitelně pro záchranáře. Víme, že každá minuta při započaté resuscitaci může znamenat život toho pacienta a plnohodnotný život,“ podotkl Nykel.

Podle náměstkyně primátora pro oblast zdravotnictví Simony Piperkové (ČSSD) chce město o umístění mobilních defibrilátorů začít jednat i s dalšími subjekty. Město by je rádo vidělo nejen v dalších nákupních centrech, ale například i na nádražích. Piperková dodala, že v zahraničí je umisťování takových přístrojů na veřejných místech s vysokým pohybem lidí běžnou praxí.

Dva defibrilátory umístěné v Nové Karolině nakoupilo přímo obchodní centrum, které za ně zaplatilo zhruba 100.000 korun. „Přístroje si společnosti, které by se chtěly zapojit do tohoto projektu, musí zakoupit samy,“ podotkla Piperková.

Přístroj hlasově přímo zadává pokyny, jak má jeho obsluhující postupovat. Defibrilátor navíc vyhodnocuje křivku naměřeného EKG a podle zjištěných hodnot určuje, zda je výboj nutný či nikoliv.

Pracovníci ostravského centra budou proškoleni během následujících dnů. Během zhruba ročního provozu nákupního komplexu zatím nebyl zaznamenán případ, při němž by mobilní defibrilátor mohl být využit.
Podle Nykela musí být od 1. dubna defibrilátory nově umístěny i ve všech sanitních vozech, včetně sanit určených pro převozy pacientů. Nemocnice už tyto přístroje zakoupila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?