Ostrava mění podmínky rozdělování peněz na ozdravné pobyty

31. 8. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ostrava mění podmínky pro přerozdělování peněz z městského Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, z něhož se hradí ozdravné pobyty pro děti do 15 let. Nově budou moci peníze získat nejen školy, ale i městské obvody.


Změny navíc umožní v případě nevyčerpání všech peněz vyhlásit dodatečný termín pro podání dalších žádostí, řekl ČTK primátor Tomáš Macura (ANO).

„My jsme pro letošní rok výrazně navýšili příspěvek města do fondu ze 7,5 na 15 milionů korun. Byli jsme vedeni snahou vyhovět všem žadatelům o ty ozdravné pobyty. To se nám i díky dalším přispěvatelům do fondu podařilo. Ve fondu je v tuto chvíli 17,8 milionu,“ uvedl Macura.

Připomněl, že město má aktuálně žádosti od 29 subjektů, které na ozdravné pobyty pro téměř 3200 dětí požadují přes 14,3 milionu korun. O přidělení peněz bude ještě v září rozhodovat městské zastupitelstvo. Ve fondu tak městu zůstane 3,5 milionu korun.

„Protože chceme, aby i tyto peníze byly vyčerpány v souladu s účelem, tak jsme se dohodli na změně statutu fondu, tak aby bylo umožněno ještě vypsání druhé výzvy na vyčerpání prostředků. Chceme, aby z fondu mohly čerpat i městské obvody, protože některé se současně zapojují do dotačního programu vyhlášeného Moravskoslezským krajem, kdy je ale určitý požadavek na spolufinancování ze strany obvodu, což nyní mohou řešit právě z toho městského fondu,“ vysvětlil Macura.

Nově podmínky rovněž stanovují, že minimální výše dotace činí u mateřských škol 45.000 korun a u základních škol 90.000 korun. Maximální výše dotace je omezena počtem žáků školy, přičemž na jednoho lze získat podporu maximálně 4500 korun. Podle pravidel je minimální doba ozdravného pobytu 14 dnů. Dotace se vztahuje na žáky ostravských mateřských a základních škol a žáky víceletých gymnázií do 15 let. Z dotace lze kromě ubytování, stravování a dopravy hradit například i doprovodný program ozdravného zaměření, například saunu či pobyt v solné jeskyni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?