Ostrava po auditu v městské nemocnici podala trestní oznámení

31. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Město Ostrava po auditu v Městské nemocnici Ostrava (MNO), která je jeho příspěvkovou organizací, podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Důvodem jsou údajné chyby při výběrovém řízení na vybavení kuchyně.


Audit kritizuje také to, že nemocnice sjednávala smlouvy s paušálními částkami například na poradenskou činnost a nebyla schopna dostatečně vykázat rozsah skutečně poskytnutých služeb. Novinářům to řekli primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD) a vedoucí odboru interního auditu a kontroly Renata Gembíková. Nynější vedení nemocnice se s výsledky auditu neztotožňuje.

„V nemocnici při kontrole hospodaření byly zjištěny nedostatky především v oblasti smluvních dokumentů a v oblasti zadávání veřejných zakázek. Byla tam i zjištěna nehospodárnost v těchto oblastech, takže jsme konstatovali, že vnitřní kontrolní systém neplnil svoji funkci,“ řekla Gembíková.

Podle ní patřila k největším zjištěným pochybení zakázka na vybavení kuchyně z roku 2012, kdy nemocnice podepsala smlouvu s firmou, která se umístila ve výběrovém řízení až na druhém místě a nabídla o téměř milion korun vyšší cenu. Zatímco první firma nabídla cenu 3,1 milionu korun bez DPH, druhá, která byla nakonec vybrána, téměř čtyři miliony korun bez DPH.

Petr Šmíd, ekonomický náměstek nemocnice, který je nyní pověřen jejím vedením, dnes ČTK potvrdil, že nemocnice vybrala uchazeče na druhém místě. Podle něj byl ale důvodem fakt, že firma nabízející nejnižší cenu, nebyla ve stanovené lhůtě schopna poskytnout dokumenty, které byly nutné k uzavření smlouvy.

„Proto ze zákona, který je v České republice platný, jsme museli vyzvat k uzavření smlouvy druhého uchazeče,“ řekl Šmíd. S tím ale město nesouhlasí a tvrdí, že vítězný uchazeč zadavatele opakovaně vyzýval k uzavření smlouvy. Veřejnou zakázku pro nemocnici připravovala a zpracovávala externí firma.

Šmíd považuje za zásadní, že audit neprokázal porušení rozpočtové kázně. Uvedl, že bývalému řediteli Tomáši Nyklovi navíc před časem městská rada přiznala odměnu, která byla vázána i na výsledky kontroly. „Takže se domníváme, že pokud rada města odsouhlasí bývalému řediteli odměnu, tak prostě nebyla žádná zásadní pochybení,“ dodal Šmíd.

Nemocnice se do popředí zájmů médií dostala před časem, když vyšla najevo korupční aféra spojená s lobbistou Martinem Dědicem obviněným z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby. Údajná korupce má totiž mimo jiné souviset i se zakázkami v městské nemocnici.

Kvůli aféře přišel o funkci právě někdejší ředitel Nykel a od srpna má zdravotnické zařízení nově vést náměstek pro léčebnou péči a ostravský zastupitel Tomáš Mrázek (TOP 09), do funkce byl jmenován na půl roku.

Mrázek dnes ještě nechtěl hovořit o tom, zda na základě výsledků auditu podnikne personální změny. Uvedl, že s dalšími kroky a svou koncepcí chce nejprve seznámit své spolupracovníky. „Opřu se o závěry auditu města. Budu se snažit, abych se v té krátké době aspoň pokusil nastavit základní systémové rysy v některých procesech,“ řekl Mrázek.

Podle Kajnara by měl nový ředitel nedostatky zjištěné při auditu odstranit. „Zhruba za tři měsíce se tam audit půjde podívat, zdali je tam ten systém nastavený dobře, aby nemohlo docházet k opakování těch problémů,“ řekl Kajnar.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?