Ostrava stále volá po lékařské fakultě

21. 5. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes devadesát procent obyvatel Ostravy si přeje, aby ve městě vznikla nová lékařská fakulta. Vyplývá to z výzkumu, který si nechala udělat Ostravská univerzita. Příprava zřízení nové fakulty je v plném proudu, vyučovat by se na ní mohlo začít v příštím roce. Otevření fakulty nyní závisí na získání akreditace od ministerstva...


Univerzita dokončila přípravu na akreditaci. Teď záleží na ministerstvu zdravotnictví, zda vznik fakulty povolí

Přes devadesát procent obyvatel Ostravy si přeje, aby ve městě vznikla nová lékařská fakulta. Vyplývá to z výzkumu, který si nechala udělat Ostravská univerzita.

Příprava zřízení nové fakulty je v plném proudu, vyučovat by se na ní mohlo začít v příštím roce. Otevření fakulty nyní závisí na získání akreditace od ministerstva. „Lékařská fakulta má v Moravskoslezském kraji nač navazovat. Ostravská univerzita má totiž již několik let zdravotnické obory v nabídce studijních možností, a to na Fakultě zdravotnických studií. Ta zahrnuje 17 medicínských a zdravotnických oborů, 11 kateder a ústavů, na nichž letos studuje přes tisíc posluchačů,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Zdravotní studia existují v Ostravě od roku 1993. Za tuto dobu univerzita nabízí pětkrát více medicínských oborů než v prvním roce fungování.

„Studovat lze například radiologii, zdravotnickou záchranu životů, fyzioterapii, hygienu či porodní asistenci. Mnohé obory mají mezinárodní prestiž. Od začátku letošního roku například fakulta usiluje o zařazení do evropské špičky pro obor ortotikprotetik, který se zabývá náhradami chybějících končetin, nejčastěji po amputacích,“ přiblížil rektor.

Se získáním erudovaných kantorů pro novou fakultu nejsou vážnější problémy.

„Zázemí vyučujících odborníků, kteří jsou zčásti klinickými specialisty ostravské fakultní nemocnice, v tuto chvíli čítá dohromady 85 profesorů, docentů a doktorů s titulem PhD. Toto personální zázemí špičkových specialistů se nyní v souvislosti s přípravou lékařské fakulty plynule rozrůstá,“ konstatoval Jiří Močkoř.

Celý projekt vydatně podporuje město. „Věříme, že z fakulty budou jednou vycházet kvalitní lékařští odborníci,“ prohlásil primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD).

Podle rektora se ve výzkumu rovněž potvrdil zájem studentů o vzdělání na budoucí lékařské fakultě. „V samostatném výzkumu odpovídalo zhruba 340 studentů. Je pro nás pozitivní, že 61 procent informace o vzniku lékařské fakulty v Ostravě zaujala,“ uvedl rektor. O studiu medicíny podle něho dnes uvažuje 22 procent z osloveného vzorku studentů, z toho 60 procent by rádo studovalo medicínu v Ostravě. „Konkrétně 51 procent studentů z ČR a 83 procent studentů ze Slovenska, kde se vzhledem k blízkosti hranic tazatelé rovněž na zájem o studium ptali,“ doplnil Močkoř. Základním stavebním oborem by bylo všeobecné lékařství, do kterého by mělo nastoupit příští rok 80 studentů.

Univerzita již dokončila proces přípravy na akreditaci. „To znamená, že jsme již zajistili kompletní akreditační podklady pro ministerstvo zdravotnictví,“ konstatoval rektor. Teď bude záležet na ministerstvu, jestli vznik nové fakulty povolí.

Fakulta má sídlit v bývalém porodnicko-gynekologickém pavilónu v Ostravě-Zábřehu, jehož přestavba by měla stát přibližně půl miliardy korun.

Významnou část finančních prostředků chce získat škola z evropských fondů.

Radom Kijonka, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?