Ostravská nemocnice bude mít nový přístroj na vyšetření žaludku

21. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšetření hmotnostním spektometrem by mělo přinést větší komfort především pacientům, protože je zcela bezbolestné. Přístroj měří uvolňování kysličníku uhličitého, jehož produkce je vyšší právě u bakteriálních infekcí. Pacient nejprve vydechne do zkumavky...


OSTRAVA - Centrum péče o zažívací trakt Nemocnice Ostrava-Jih bude mít od září nový přístroj k vyšetření žaludku. Vyšetření hmotnostním spektometrem by mělo přinést větší komfort především pacientům, protože je zcela bezbolestné, zatímco při tradičně užívané gastroskopii musejí polykat hadičky, řekla včera mluvčí nemocnice Simona Součková.

Vyšetření trvá zhruba půl hodiny. Přístroj měří uvolňování kysličníku uhličitého, jehož produkce je vyšší právě u bakteriálních infekcí. Testovaná osoba nejprve vydechne do zkumavky, poté vypije speciální roztok a po 30 minutách opět vydechne do zkumavky. Naměřené hodnoty pak lékař porovná.

„Ve světě je tato standardní metoda postavena na prvním místě v diagnostice zažívacích potíží, protože je výrazně levnější než gastroskopie,“ doplnil ředitel centra Radek Maráček. Test je možné provádět i v době těhotenství a kojení.

Přístroj za zhruba 2,5 milionu korun zatím vlastní pouze nemocnice v Hradci Králové a Brně. Centrum má od ledna k dispozici také speciální přístroj, který poskytuje dokonalejší vyšetření tlustého střeva. Zvětšovací kolonoskop umožňuje lékařům kvalitnější pohled díky 130násobnému zvětšení obrazu sledované tkáně. Technika dokáže zachytit už drobné změny na sliznici, které mohou být často zdrojem vzniku rakoviny tlustého střeva.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?