Ostravská nemocnice má zaplatit odškodné za smrt ženy

9. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odškodné v celkové výši 1,1 milionu korun přiznal ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě za způsobenou psychickou újmu manželovi a dvěma dcerám Květoslavy Jančaříkové, která zemřela před necelými třemi lety vinou lékařky. Peníze má zaplatit Vítkovická nemocnice blahoslavené Marie Antoníny...


Lékařka této nemocnice totiž zavinila smrt osmačtyřicetileté ženy tím, že chybně diagnostikovala její nemoc. Jančaříkovou přivezla v únoru 2001 do nemocnice sanitka. Lékařka interního oddělení tehdy nemocnou ženu trpící dýchacími potížemi a vysokou teplotou nevyšetřila a poslala ji domů. Květoslava Jančaříková zemřela na zánět plic.

Lékařku již před časem soud za tuto chybu potrestal ročním vězením s podmíněným odkladem na dva a půl roku. Její vinu potvrdila i znalecká komise ustavená vedením nemocnice. To lékařku později propustilo z pracovního poměru.

Nejdříve podal na nemocnici žalobu manžel zemřelé ženy Stanislav Jančařík z OstravyHrabůvky, později se k němu přidaly také jeho dvě dcery. Soudce Petr

Indráček včera Jančaříkovi přiznal odškodné ve výši 500 tisíc korun a každé z dcer částku 300 tisíc korun. Vycházel přitom z rozsudku okresního soudu, který potrestal lékařku za smrt z nedbalosti.

„Považujeme to za velký úspěch. Soud konstatoval, že bylo zasaženo do práv na soukromí našich klientů,“ uvedl právní zástupce pozůstalých Jaromír Jaroš.

Ohledně výše odškodného bylo podle Jaroše i pro soud těžké stanovit ji, protože neexistují žádné tabulky, z nichž by se dala vypočítat. Soudy proto v podobných případech vycházejí z individuálního posouzení jednotlivých případů.

Mluvčí Vítkovické nemocnice blahoslavené Marie Antoníny Eva Kijonková včera uvedla, že toto zdravotnické zařízení zatím neobdrželo písemné vyhotovení rozsudku a není rozhodnuto, zda se proti němu odvolá.

Radim Šlezingr, Moravskoslezský deník, 9.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?