Ostravská nemocnice si bude vařit sama, ušetří tak prý miliony

17. 8. 2012 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice Ostrava předpokládá, že v příštích letech ušetří na jídle pro pacienty a personál až čtyři miliony korun ročně. Začne totiž vařit ve vlastní režii. Přijala nové zaměstnance do kuchyně, kterou také dovybavila.


Vedení nemocnice očekává, že se tak tato služba navíc i výrazně zkvalitní. ČTK to řekl ředitel zdravotnického zařízení Tomáš Nykel.

Dosud pro nemocnici vaří externí firma. Smlouvu s ní ale vedení rozvázalo a vlastní kuchyň bude mít nemocnice od října. „K tomuto kroku jsme přistoupili na základě opakovaných stížností ze strany pacientů i personálu na kvalitu jídel od dodavatele. Strava je přitom důležitou součástí léčby. Pacient musí mít stravu nejen vyváženou, ale i chutnou,“ uvedl Nykel.

Vedení městské nemocnice si od této změny slibuje i ekonomickou úsporu. „Předpokládáme, že se bude pohybovat od tří do čtyř milionů korun. Vše ale záleží na prvním půlroce provozu. Také na tom, zda se nám podaří najít i další odběratele,“ řekl.

Původně chtěla nemocnice spustit provoz vlastní kuchyně už začátkem letošního roku. Během příprav se ale ukázalo, že to bude náročnější proces. „Bylo nezbytné do nemocniční kuchyně nejprve investovat. Nakoupili jsme nové vybavení a zajistili i personální obsazení. V tuto chvíli již známe dodavatele zařízení a podepisujeme smlouvy s budoucími pracovníky,“ doplnil mluvčí nemocnice Jiří Maléř.

Nykel městskou nemocnici řídí rok. Zvítězil v konkurzu, který vypsalo město Ostrava, když se rozhodlo sloučit dvě městské zdravotnické organizace - nemocnici a záchrannou službu. Letos nemocnice hospodaří zatím se ztrátou kolem 12 milionů korun. Výsledek odpovídá plánům, které si nové vedení dalo při nástupu do funkce.

„Ztráta je způsobena meziročním poklesem částek, které vyplácejí pojišťovny, nárůstem mezd a zvýšením DPH,“ vyjmenoval Nykel s tím, že takto se náklady nemocnice zvýšily o 20 milionů korun a příjmy naopak vinou nižších plateb poklesly o 15 milionů korun. Cílem nemocnice je ale hospodařit s nulovou ztrátou. Mají k tomu přispět například akce při nákupu materiálu. „Takto jsme ušetřili víc jak 21 procent celkových nákladů,“ řekl ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?