Ostravskou léčebnu dlouhodobě nemocných čeká modernizace

19. 6. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebnu dlouhodobě nemocných a Dům sociálních služeb v Ostravě, které patří pod městskou nemocnici, čeká rozsáhlá modernizace. Město nyní hledá dodavatele stavby. Renovace by podle předpokladů měla stát zhruba 51 milionů korun bez DPH, řekl novinářům náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak).


Rekonstrukce by měla přinést nejen vyšší komfort pro klienty, ale také úsporu nákladů na energie. V plánu je zateplení objektu, výměna oken a dveří i oprava balkonů. Modernizace budovy by měla trvat zhruba devět měsíců. Podle Mariánka objekt v městské části Radvanice dlouho nebyl rekonstruován a je přitom velmi vytížen. „Co považuju za dobré, je i to, že se spraví stávající zimní zahrada, kde lidé rádi relaxují, takže to přispěje k jejich pohodlí a komfortu,“ uvedl Mariánek.

Zhruba pětinu odhadovaných nákladů, tedy přes deset milionů korun, by měla městu pomoci uhradit evropská dotace. Zbytek město zaplatí ze speciálního fondu, kde střádá peníze na rozvoj nemocnice a aktuálně v něm má k dispozici více než 470 milionů korun. Stavební firmu by město mělo vybrat v srpnu a práce by mohly začít ještě na podzim. S dokončením zakázky se počítá příští rok v červnu.

Léčebna dlouhodobě nemocných je odborný léčebný ústav oboru geriatrie, který se zabývá komplexní péčí o pacienty. Na čtyřech smíšených stanicích je celkem 124 lůžek. V léčebně se o pacienty stará šest lékařů a 70 nelékařských zdravotnických pracovníků.

V objektu sídlí také Dům sociálních služeb, který pečuje o klienty před jejich návratem do domácího ošetřování nebo přechodem na jiný druh sociálních služeb. I jeho tři stanice se 66 lůžky budou opraveny. O klienty se v objektu stará 43 nelékařských zdravotnických pracovníků.

Předválečné soukromé sanatorium v Radvanicích bylo přiděleno nemocnici v roce 1958 k umístění plicního oddělení. V roce 1976 v něm vznikla LDN a o 20 let později byl zprovozněn nový lůžkový pavilon, který takto stále funguje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?