Osud nemocnic regionu se vyjasní v září

7. 8. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarští krajští politici si povětšině již stačili prostudovat koncepci zdravotnictví v regionu, která nabízí mimo jiné tři základní varianty fungování Karlovarské krajské nemocnice, a. s., v horizontu dalších deseti a více let. Rozhodovat o variantách budou až na svém mimořádném jednání v září, ale někteří z nich už mají nyní jasno, která je pro ně nejpřijatelnější...


Většina oslovených politiků nechce rušit žádnou a rozhodují se mezi stavbou nové a zlepšením té karlovarské

Všichni oslovení krajští zastupitelé chápou, že není možné zachovat současný stav, jak o tom uvažuje varianta označená jako C. Vybírat tak budou mezi výstavbou nové nemocnice mezi Karlovými Vary a Sokolovem s následným útlumem dosavadních nemocnic v těchto městech a zachováním základních oborů v chebské nemocnici a variantou navrhující směřování investic do karlovarské nemocnice, která by se tak postupně stala vyšším zdravotnickým zařízením.

„Upřednostňuji jednoznačně variantu na výstavbu jedné nemocnice a uchování nemocnice chebské,“ uvedl specialista karlovarské krajské soc. dem. na zdravotnictví Václav Larva.

„Zůstává ovšem otevřená otázka přechodů, tedy jak by dál fungovala sokolovská nemocnice, než by se přeměnila na léčebnu dlouhodobě nemocných,“ řekl Larva, podle kterého koncepce řeší věci krajského zdravotnictví v příliš dalekém časovém horizontu. „Myslím, že daleko více problémů máme v KKN v současné době a zlepšení není na dohled, protože personální zajištění provozů je malér celé republiky,“ vysvětloval.

Koaliční partner ČSSD ve vedení kraje nebude chtít zřejmě rušit žádnou nemocnici.

„Čekáme na oponentní zprávu ke koncepci a na začátku září vydáme společné stanovisko. Osobně si ale myslím, že by měly být zachovány všechny tři krajské nemocnice, přičemž té karlovarské bychom měli pomoci získat vyšší úroveň,“ informoval člen karlovarského krajského zastupitelstva Josef Murčo (KSČM).

Krajská radní pro zdravotnictví Berenika Podzemská (Hnutí Doktoři) má jasno. „Změny jsou nutné a myslím, že to krajští politici takto také chápou,“ sdělila s tím, že pro hnutí jsou relevantní pouze první dvě varianty. „Když se ale nic nerozhodne a zůstane zachován status quo, nebudu mít další důvod setrvávat v politice,“ dodala.

Podle šéfa opozičního krajského zastupitelského klubu ODS Radomila Golda koncepce nepřinesla nic nového.

„Všechny varianty ODS už dávno předtím sama zvažovala,“ uvedl. „Zjišťují, co jsme věděli už před několika lety,“ dodal s tím, že situace je v současné době dost dobře neřešitelná. „Chtějí investici na zelené louce, současně do dosavadních nemocnic a zároveň nerušit žádná lůžka. To považuji za velmi populistické,“ vysvětloval Gold.

Opoziční zastupitel Bohdan Havel (Alternativa pro kraj) je proti centralizaci nemocniční zdravotní péče.

„Žiji v Kraslicích, odkud je to do nejbližší nemocnice 25 kilometrů,“ řekl. TOP 09 se chce vyjádřit ke koncepci přibližně za dva týdny.

„Náš lídr kandidátky pro volby do Poslanecké sněmovny Roman Šmucler provozuje v Mariánských Lázních nemocnici s nižšími náklady,“ zdůraznil šéf nově vzniklého politického uskupení Josef Malý.

Rudolf Voleman, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?