Osvědčuje se mi blízkost a otevřenost

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Na konferenci Zdravotnictví 2016 byl v soutěži Manažer ve zdravotnictví 2015 jako nejlepší oceněn předseda představenstva a ředitel Nemocnice Strakonice, a. s., MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA.




Co se vám podle vašeho názoru v tomto roce nejvíce povedlo? Ocenění z rukou pana ministra Němečka a prezidentů Unie zaměstnavatelských svazů pana Horeckého a Hospodářské komory ČR pana Dlouhého jsem přijal s respektem a rozechvěním. Rok 2015 je po dlouhých letech stěhování a přestaveb ve strakonické nemocnici konečně rokem klidnějším, kdy jednotlivá oddělení jsou již z 90 procent usazena ve svých definitivních prostorách. Nemocnice je z hlediska hotelových služeb i přístrojového vybavení na evropské úrovni, navíc se nám daří pavilony opuštěné po stěhování pronajímat a využívat pro jiná nekonkurenční zařízení, pracující ovšem ve zdravotnictví. Akciová společnost Nemocnice Strakonice, stejně jako ostatní jihočeské nemocnice, je ekonomicky stabilizována.
Jakou výzvu máte nyní s ohledem na řízení nemocnice před sebou?
Ekonomika, stav nemovitostí a přístrojová technika jsou všechno podmínkou pro fungování. Medicínu dělají lékaři, sestry a další zdravotnický i nezdravotnický personál. I my již začínáme pociťovat nedostatek sester – neodcházejí více než dříve, ale nepřicházejí další, nové… Takže výzvou teď bude personalistika a ve spolupráci s Jihočeským krajem hledání zdrojů k pořízení nukleární magnetické rezonance.
Jaké metody řízení, které uplatňujete, se vám nejvíce osvědčují? Já jsem se v tom špitále narodil, oba rodiče byli doktoři – takže jsem tam trávil útlé dětství včetně jejich pohotovostních služeb. Pak jsem se před 33 roky stal pediatrem, nemocnice mi přirostla k srdci, dobře ji znám a znám i hodně spolupracovníků. Ta konkrétnost, blízkost a otevřenost mi v komunikaci s nimi pomáhá, s většinou z nich jsme překonali složité období ekonomické neschopnosti a kumulované ztráty více než 100 milionů korun. Četná nepopulární opatření byla tehdy přijata jako potřebná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?