Osvětová akce k diabetu potvrdila praktický dopad na zdraví

29. 9. 2016 16:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Z průzkumu, který realizovala studentka 1. LF UK Kristýna Kučerová, vyplynulo, že osvětová akce pořádaná v souvislosti se Světovým dnem diabetu měla pozitivní dopad na zdraví zúčastněných.




Článek s výsledky byl publikován v červnu v prestižním časopise Diabetes Research and Clinical Practice.

Osvětová akce proběhla v listopadu 2015 v šesti českých městech. Lidé si mohli nechat na stáncích změřit glykemii, krevní tlak, tělesný tuk i obvod pasu. Pokud údaje nebyly v normě, studenti jim doporučili návštěvu lékaře. Analýza se týkala dat od 526 lidí v průměrném věku 53 let.

Ze závěrů výzkumu vyplynulo, že 1 % testovaných trpělo pravděpodobně diabetem, aniž o tom věděli. Dále se ukázalo, že 44 % z již léčených diabetiků mělo vysokou glykemii, což znamená, že neměli správnou léčbu nebo nedodržovali režimová opatření. Měřením dalších parametrů bylo zjištěno, že 38 % účastníků splňovalo kritéria pro metabolický syndrom, přičemž 42 % z nich o tom od lékaře nemělo informace. „Je skvělé, že studentská aktivita, za níž stojí mnoho úsilí a ochota udělat něco navíc, je nejen obecně vzdělávací, ale představuje i preventivní akci, která může mít konkrétní pozitivní dopad na zdraví účastníků,“ uvedl děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc.

O autorovi| (Zdroj: 1. LF UK) (red)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?