Osvobození od DPH ve zdravotnictví

12. 6. 2007 16:18
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jsme nestátní zdravotnické zařízení následné péče a kromě úhrady od zdravotních pojišťoven nám pacienti hradí za služby související s poskytováním zdravotní péče, které však ZP nehradí - zejména stravování 5x denně, praní nejen ložního ale i osobního prádla, plenky, antidekubitní matrace atd. Jsou tyto položky také osvobozeny od DPH, když souvisí s poskytování zdravotní péče na lůžku?" ptá se čtenář Zdraví.Euro.cz. Odpověď daňového poradce najdete v článku...


Daňová poradna Zdraví.Euro.cz

Jsme nestátní zdravotnické zařízení následné péče a kromě úhrady od zdravotních pojišťoven nám pacienti hradí za služby související s poskytováním zdravotní péče, které však ZP nehradí - zejména stravování 5x denně, praní nejen ložního ale i osobního prádla, plenky, antidekubitní matrace atd. Jsou tyto položky také osvobozeny od DPH, když souvisí s poskytování zdravotní péče na lůžku?

Odpovídá Pavel Vítek, daňová a účetní kancelář Dates.

Osvobozeny od DPH jsou toliko výkony zdravotní péče. Stravování, praní a pronájem movitých věcí jsou služby, které podléhají DPH a v případě, že za tyto požadujete úhradu (cenu), je pak tato snížená o daň základem daně. Nezáleží na tom, v jaké souvislosti byly služby poskytnuty.

Jiná situace nastává, pokud stravování a praní jsou zahrnuty jako součást zdravotní péče v paušálech placených zdravotní pojišťovnou a zdravotnické zařízení za ně nepožaduje zvláštní úhradu. Tím nechci říct, že o zdanění rozhoduje plátce, ale jen to, že pokud zdravotnické zařízení požaduje úhradu za některé služby, nemůže jít o služby zdravotní péče které jsou pro pojištěnce v ČR bezplatné (až na výjimky některých vyžádaných výkonů).

Záleží tedy na tom, zda služby jsou poskytovány v režii zdravotnické služby jako její součást, nebo zda jsou odděleny a samostatně účtovány – pak se sazba daně u služby řídí druhem poskytované služby.

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?