Otázky, které si kladu

7. 2. 2012 10:36
přidejte názor
Autor: Redakce
"Dobrý den, měla bych pár reakcí na Váš příspěvek, hlavně s ohledem na to, že jste právník a ekonom, jak je uvedeno," píše v reakci na článek "Průlomové rozhodnutí soudu" Mgr. Zuzana Candigliota.


Ano, právní jistota je naprosto zásadní. Právě proto potřebují rodičky právní jistotu, že v případě, že si zvolí porod doma, stát nebude bránit, aby u tohoto porodu měly zajištěnou zdravotní péči. Že stát nebude svévolně zneužívat své postavení v boji proti porodům doma, neboť volba místa porodu je jednak právem rodičky a jednak je vědecky dokázána bezpečnost u porodu doma, samozřejmě za podmínky, že žena je vyhodnocena jako nízkoriziková a že má porodní asistentku.

Stát tak ale činí a systematicky porušuje práva rodiček. Ohledně bezpečnosti porodu doma a volby místa porodu je možné nahlédnout do doporučení Světové zdravotnické organizace „Péče v průběhu normálního porodu“ a nebo například do tabulky „Jak rizikové jsou domácí porody“, kterou na základě britské studie zpracoval deník (http://www.denik.cz/z_domova/pece-pri-domacim-porodu-20120131.html).

Světová zdravotnická organizace řadí „Respektování výběru místa porodu, který žena učinila po náležitém poučení (2.4).“ mezi „Praktiky, které jsou jednoznačně prospěšné a které by měly být podporovány“. Při tomto závěru vychází z vědeckých studií, nikoliv ze subjektivních názorů, jako tak činí česká Gynekologická a porodnická společnost, která neustále klame veřejnost, když zdůrazňuje rizikovost domácích porodů a jejichž nepodložené názory v článku zastáváte i Vy.

Odkaz na dokument Světové zdravotnické organizace: http://aperio.cz/data/1/WHO_Pece_v_prubehu_normalniho_porodu.pdf

V situaci zasahování do práv rodiček ze strany státu, kdy jim stát zabraňuje rodit doma bezpečně a zvyšuje rizika domácích porodů tím, že brání, aby tyto porody byly asistované, nezbývá rodičkám než se obracet na nezávislé soudy.

Ve skutečnosti soudy vytvářejí důvěru těchto žen v právo. Rodičky nepotřebují předvídatelnost práva v tom, že předvídatelně jsou jejich práva porušovány. Rodičky potřebují zajistit pomocí soudů předvídatelnost respektování jejich práv.

Mimo jiné mají ze zákona právo na hrazené „zdravotní služby poskytnuté pojištěnci s cílem zlepšit nebo zachovat jeho zdravotní stav nebo zmírnit jeho utrpení, pokud a) odpovídají zdravotnímu stavu pojištěnce a účelu, jehož má být jejich poskytnutím dosaženo, a jsou pro pojištěnce přiměřeně bezpečné, b) jsou v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy c) existují důkazy o jejich účinnosti vzhledem k účelu jejich poskytování.“

Ano, odpovědnost má každá žena za svůj porod a jeho výsledek, ať už rodí kdekoliv. Vzhledem k tomu, že dle studií je u nízkorizikových vícerodiček nejméně bezpečný porod v porodnici (viz zmíněná tabulka z deníku), pak nejvíce riskují tyto ženy.

V ČR se podle mého názoru toto riziko porodu v nemocnici ještě zvyšuje tím, že na rozdíl od Velké Británie u nás nejsou respektovány při porodech v nemocici poznatky Světové zdravotnické organizace. (Ženy rodící v porodnici v ČR tak např. riskují to, že jim bude personál tlačit na břicho během porodu a způsobí závažné komplikace, které by u domácího porodu nenastaly.)

Zde nejde o žádné prosazování menšinového zájmu, ale jde o to, aby ustala diskriminace části žen, kterým je zcela odpírána péče za to, že chtějí v souladu s vědeckými poznatky rodit na místě, kde se cítí bezpečně.

Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva jste evidentně nečetl, když se domníváte, že znamená možnost volby mezi zdravotnickými zařízeními. Ale domnívám se, že Vám nejde o objektivní přístup, ale převládá jakýsi Váš osobní a nepodložený pocit, že je potřeba veřejně vystoupit proti porodům doma a tomu přispůsobujete Vaši argumentaci - to je patrné z Vašeho dovozování míst porodu jako vysokohorské chaty.

Zajímalo by mě, zda jste se setkal někdy s ženou, která chce rodit ve vysokohorské chatě, nebo třeba pod smrčkem, jak populisticky uvádí poslanec Šťastný. Vzhledem k tomu, že jste ekonom, divím se též Vašemu přístupu k výpočtu nákladů za porodní péči. Asi nemáte ani představu, jak drahá je současná péče, kdy všechny ženy jsou brány jako rizikové a všem se vnucuje co nejvíce vyšetření a zákroků během těhotenství i porodu, co nejdelší hospitalizace apod. Dokonce je v porodnicích u normálních porodů často zdarma i epidurál z veřejného zdravotního pojištění, což by evidentně měl být nadstandard za úhradu rodičky.

Jsem přesvědčena, že porod doma s porodní asistentkou a bez zbytečné lékařské péče a hospitalizace by naopak přinesl značné úspory. Takové porody by i se zahrnutím asi deseti procent porodů, kdy je třeba převoz do nemocnice, byly nepochybně levnější. Ale k tomu by bylo potřeba udělat seriózní analýzu.

S pozdravem, Zuzana Candigliota

Článek Průlomové rozhodnutí soudu najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?