ČRo: Ovlivnilo možné korupční jednání miliardové zakázky VZP?

8. 10. 2015 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek odvolal tři manažery IT v reakci na informace Radiožurnálu, podle kterých si nechali od firmy Hewlett-Packard proplácet zájezdy do rakouských Alp, kde si užívali ubytování v luxusním hotelu, dopravu a skipas, přičemž tuto praxi reportéři zmapovali nejmíň v posledních šesti letech.


Výrobce počítačové techniky přitom získal od největší tuzemské zdravotní pojišťovny od roku 2008 do současnosti zakázky za zhruba 3 miliardy korun. Většinu bez otevřeného výběrového řízení. Vedení VZP proto nařídilo už v pondělí mimořádný audit IT zakázek od roku 2006. Jedním z lidí, kteří se nechali zvát na zimní výlety, je i dosavadní šéf IT projektu pojišťovny Roman Rund, se kterým hovořil Janek Kroupa.

Janek KROUPA, redaktor: Nepřišlo vám to divné, jezdit se společností Hewlett-Packard na hory a nechat si to od nich celý zaplatit?

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: No, my jsme si platili část jenom.

Janek KROUPA, redaktor: A kterou, prosím vás, pěkně?

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: No, doprava. A ubytování…

Janek KROUPA, redaktor: Dopravu jste si neplatili, doprava určitě…

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: …bylo za HP, ano.

Janek KROUPA, redaktor: Ubytování a permanentka byla taky za HP a co jste si teda platil?

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: Částečně stravu, protože tam v rámci ubytování nebyla celá strava.

Janek KROUPA, redaktor: /Nesrozumitelné/ polopenze.

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: No, no, no, no.

Janek KROUPA, redaktor: Ve čtyřhvězdičkovým hotelu?

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: No, když jsme byli na lyžích, tak jako tam za náma nikdo oběd nenosil.

Janek KROUPA, redaktor: Jo, jo, jo. No, nemáte pocit, že to je vlastně určitá forma korupce?

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: Dá se to na takhle nahlížet, ano.

Janek KROUPA, redaktor: Počkejte, to znamená, vy sám sebe označujete za korupčníka? Vy sám přiznáváte, že jste se podílel na korupci vlastně?

Roman RUND, šéf IT projektu VZP: Já říkám, že se na tohle dá takhle nahlížet, já to beru jako společnou akci, kde jsme probírali i pracovní záležitosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Tolik Roman Rund, šéf IT projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Do studia přišel tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý. Dobrý den.

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Já se nejdřív zeptám, je pan Rund ještě pořád šéf IT projektu VZP, nebo je mezi tou trojicí odvolaných manažerů?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Já v tomto případě nebudu uvádět konkrétní jména, my jsme zveřejnili, že pan ředitel Kabátek odvolal z funkce tři zaměstnance na různých stupních řízení úseku informačních technologií, ale nepřišlo by mi v tuto chvíli správné zveřejňovat jména těch lidí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Oficiálním důvodem pro jejich odvolání je nicméně co?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Oficiálním důvodem pro jejich odvolání je to, že ze strany vašeho média byly vysloveny pochybnosti, které mohou naznačovat, že by tito lidé mohli být ve střetu zájmů a ředitel Kabátek se rozhodl pro preventivní krok a pro tyto lidi odvolal, aby nemohli být v souvislosti s nimi zpochybňovány některé veřejné zakázky, které v tuhle dobu běží, nebo které třeba budou výhledově vyhlašovány.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Jsou to tři lidé, ale podle informací Radiožurnálu by to mělo být víc manažerů Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří se nechali zvát na zimní výlety firmou Hewlett-Packard, znamená to, že preventivně, jak vy říkáte, by mohl být odvolaný ještě někdo další?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Podle, podle toho, co my zatím jsme o celé té věci zjistili, tak nikdo další z těch lidí, jejichž média se v médiích objevují, není na pozici, na které by v současné době mohl mít jakýkoliv vliv na veřejné zakázky v oblasti IT. Čili z preventivních důvodů není důvod tyto lidi odvolávat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: A má vliv na něco jiného takový člověk?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Tak samozřejmě, ti lidé dělají svojí práci, ale dělají svojí práci, která se netýká IT zakázek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Lidé, kteří byli odvolaní z těch manažerských pozic IT, tak zůstávají zaměstnanci VZP?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Ano, ti lidé zůstávají zaměstnanci VZP. Já bych v této souvislosti rád zdůraznil, že tam nejde o nějakou formu trestu za minulost, tam jde opravdu o preventivní krok, aby nemohly být zpochybňovány zakázky, na kterých by se tito lidé výhledově mohli podílet. To, co se dělo, nebo nedělo v minulosti, má ukázat podrobně audit, který ředitel Kabátek v pondělí nařídil, nařídil provést.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Takže generální ředitel Zdeněk Kabátek má podezření, že se mohly ty miliardové zakázky pro Hewlett-Packard odehrát ovlivněné korupcí?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Já bych…

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Bez výběrového otevřeného řízení?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Dobře. Tak já začnu, začnu tím bez výběrového otevřeného řízení. Ty zakázky byly zadávány formou jednacího řízení bez uveřejnění, což je forma, kterou zákon připouští a není na ní z hlediska zákonného postupu nic špatného.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Kromě toho, že není transparentní?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Já to nechci hodnotit, hodnotit plusovým nebo minusovým znamínkem, je to prostě možnost, kterou zákon umožňuje, zákon ji připouští za určitých okolností a z hlediska zákona na ní tedy není nic špatného.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Tak, ale to podezření tam je. Já se ptám, jestli tedy generální ředitel Zdeněk Kabátek, který tvrdí, že o ničem nevěděl, nařídil ten audit také proto, že i on má podezření, že tam mohly působit korupční vlivy, že ty výlety mohly ovlivnit vedoucí manažery IT VZP, aby pak přidělili zakázku tomu, kdo jim platí zimní pobyt?

Oldřich TICHÝ, tiskový mluvčí VZP: Ředitel Kabátek ten audit nařídil udělat proto, že váš reportér přišel s určitými pochybnostmi a protože pan ředitel Kabátek od začátku svého nástupu do funkce se snaží dělat transparentní práci ve VZP, tak se rozhodl, že nechá všechny tyto pochyby prověřit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka: Ujišťuje tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý, kterému děkuji. Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?