Ovulace, plodné a neplodné dny. Poznáte, kdy je možné otěhotnět?

18. 2. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Přestože k ovulaci dochází během menstruačního cyklu pouze v krátkém okamžiku, otěhotnět můžete bez problému během několika dní. K rozpoznání plodných dnů vám napoví specifické tělesné příznaky a samotnou ovulaci lze prokázat pomocí ovulačního testu. Víte, jak poznat plodné dny a jak je to s ovulací po vysazení antikoncepce?



Co je ovulace?

Ovulace je jednou z fází ovulačního cyklu, při které je hypofýzou vylučován hormon způsobující uvolnění vajíčka z folikulu. Uvolněné vajíčko putuje do vejcovodu, kde může být spermií oplodněno. Ovulační fáze, na rozdíl od plodných dnů, trvá pouhých 24 hodin.

K ovulaci obvykle dochází kolem 14. dne menstruačního cyklu, ale vždy záleží na jeho délce. Jestliže má žena menstruační cyklus delší než 28 dní, k ovulaci může dojít klidně 20. den cyklu. Pokud sami nedokážete poznat, kdy k ovulaci dochází, můžete si zakoupit v lékárně či drogerii ovulační test, který s jistou ovulaci prokáže.

Plodné dny

Nejprve je důležité si ujasnit, že plodné dny nejsou totéž co ovulace a ovulační dny tedy jako takové neexistují. Na rozdíl od ovulace, která trvá pouhý jeden den, plodné dny mají délku kolem 5 dní. Jak spočítat plodné dny?  Začínají zpravidla už tři až čtyři dny před ovulací a končí den po ní. Žena má tedy možnost otěhotnět zhruba jen 5 dní v měsíci.

Jak je to možné? Přestože k oplodnění vajíčka může dojít pouze během ovulace, spermie dokážou přežít v ženském těle po dobu až 5 dní. Pokud se tedy snažíte otěhotnět nebo se naopak početí vyhnout, měli byste si pohlavní styk načasovat v závislosti na těchto dnech.

Jaké mají plodné dny příznaky?

  • Nižší bazální teplota
  • Větší pocit vlhkosti
  • Měkčí a kratší děložní čípek
  • Větší atraktivita
  • Citlivější čich
  • Větší citlivost těla, zejména prsou
  • Zvýšená chuť na sex

Jak poznat plodné dny?

Identifikovat, kdy má žena plodné dny a termín ovulace v domácím prostředí, je možné na základě zvýšení bazální teploty (ústní či poševní), kterou je nutné měřit ihned po probuzení, a údaje pravidelně zaznamenávat každý den. Po ovulaci se bazální teplota zvyšuje až o 0,5 stupně Celsia a zůstává zvýšená až do konce menstruačního cyklu. Zvýšená teplota je tedy signálem konce plodných dnů. K zaznamenávání nejen teploty můžete navíc využít menstruační kalendář, podle kterého snadněji poznáte váš ovulační cyklus.

Dalším projevem plodných dní může být pocit vlhka doprovázený cervikálním hlenem, který je možné svou konzistencí přirovnat k syrovému vaječnému bílku, jehož podstatou je vytvořit vhodné prostředí pro spermie. Plodné dny lze také poznat podle toho, že je děložní čípek na omak měkčí a kratší.  V některých případech může docházet i k bolestivé ovulaci, což je podobný stav jako při menstruaci.

[democracy id="26"]

Neplodné dny

Neplodné dny poznáte na základě již zmiňované zvýšené bazální teploty, ke které dochází po ukončení ovulace, a také změna konzistence děložního čípku, který je v této době tvrdší a delší. Nezapomeňte také, že ještě 24 hodin po ovulaci je možné otěhotnět, po zbytek cyklu je pak žena neplodná.

Ovulace po vysazení antikoncepce

Vzhledem k tomu, že antikoncepce ovlivňuje hormonální rovnováhu v těle, běžná doba pro srovnání ovulace a obnovení plodných dnů bývá 2 až 3 měsíce. Otěhotnět ihned po vysazení antikoncepce se podaří zpravidla jen 20 % žen, tudíž se na tuto dobu spoléhat také nemůžete.

U některých žen totiž dochází po vysazení antikoncepce dokonce ke znatelně rychlejšímu a jednoduššímu otěhotnění, jelikož vaječníky začnou pracovat lépe než před nasazením antikoncepce. Většina žen však musí čekat zhruba dva menstruační cykly, než dojde k ovulaci.

V ojedinělých případech se může stát, že se ovulační cyklus znovu neobnoví a žena zůstane neplodná, ale počet těchto žen je velmi zanedbatelný. Ženy, které jsou po vysazení antikoncepce neplodné, s velkou pravděpodobností neměly v pořádku menstruační cyklus ani před nasazením pilulek. Zároveň je dobré si uvědomit, že 2 až měsíce se uvádí jako standardní doba pro obnovení ovulace, není však vyloučené, že tato doba bude delší.

Zdroj: nutriklub.cz, zdravi.euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?