Pacient má být pro lékaře ekonomickým přínosem

15. 6. 2007 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Chci-li lepší vyšetření a lepší léčbu, musím si ji doplatit sám. Toto je jediná cesta jak obnovit dnes zcela rozvrácené vztahy mezi pacientem a jeho ošetřujícím lékařem. Pacient se musí stát pro svého ošetřujícího lékaře ekonomickým přínosem...


Jsem si vědom toho, že dokud lékaři budou muset formou regulačních mechanismů doplácet svým pacientům na jejich vyšetření a na jejich léčbu, nemohu být jako pacient bez korupce či protekce řádně vyšetřován ani řádně léčen.

Můj ošetřující lékař nepotřebuje smlouvu s mojí pojišťovnou na omezování mé zdravotní péče. Tuto individuální smlouvu bych měl mít jako pacient takovou, abych si mohl vybírat z různých pojišťovacích produktů u různých zdravotních pojišťoven takový produkt, který mi osobně bude nejvíce vyhovovat.

Nemohu chtít, aby mi můj ošetřující lékař doplácel na péči o mne. Chci-li lepší vyšetření a lepší léčbu, musím si ji doplatit sám. Toto je jediná cesta jak obnovit dnes zcela rozvrácené vztahy mezi pacientem a jeho ošetřujícím lékařem.

Pacient se musí stát pro svého ošetřujícího lékaře ekonomickým přínosem.

Také chci, abych si mohl rozhodovat o tom, komu budou svěřeny moje peníze, aby nebyl nadále financován neschopný lékař stejně dobře nebo i lépe než kvalitní lékař.

Proto chci konkurenci nejen zdravotních pojišťoven, mezi nimiž si budu moci smysluplně vybírat tu, jejíž pojišťovací produkt mi bude nejvíce vyhovovat, ale chci i možnost konkurence ošetřujících lékařů.

Nechci, aby moje peníze netransparentně mizely v pojišťovně a ztrácely se tak, že lékaři z nich prakticky nic nedostanou.

Tunelování zdravotní daně lze omezit jen přímými platbami vkládanými jako garanční peníze do systému v ambulantní medicíně, které si pak v přiměřeném podílu vyzdvihnu podle předem uzavřené smlouvy u své pojišťovny.

Současný systém jakoby bezplatného zdravotnictví mi nevyhovuje, protože můj ošetřující lékař je zdravotní pojišťovnou omezován v péči o moje zdraví. To nechci.

Chci být léčen nejmodernější a nejkvalitnější léčbou a jsem si vědom, že pokud na tuto léčbu zdravotní pojišťovna nemá peníze, že si je musím doplatit sám a žemi je nemůže doplácet můj ošetřující lékař.

Jako pacient odmítám i nevratné vkládání peněz formou regulačních poplatků, protože vkládání vratných garančních peněz je mi zárukou optimální péče o moje zdraví, zatímco vkládání nevratných regulačních poplatků mi nic nepřináší.

Jsem již stárnoucí člověk, budu potřebovat stále více kvalitní zdravotní péči a mám zájem, abych ji měl od vzdělaného a schopného lékaře bez omezení bránících optimálnímu vyšetření i léčbě.

Chci, aby tento systém v ambulantní medicíně nám politici umožnili tím, že zruší zákony bránící takovéto zdravotní péči.

Aby vyřešili platby v ordinaci za zdravotní péči pro sociálně slabé jedince a aby nemocniční péči umožnili v plně solidárním systému, protože na pokladenský systém nemocniční péče většina z nás již nemá doma peníze.

MUDr. Bohumír Šimek, Křemže

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?