Pacienti a odboráři chystají protestní akci

12. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada postižených se zdravotnickými odbory a svazem pacientů svolává na 27. března demonstraci k ministerstvu zdravotnictví. Společně tu chtějí pět minut po 12:00 protestovat proti navrhovaným čekacím dobám na operace či dojezdovým vzdálenostem k lékaři, s nimiž počítá ve své reformě ministr Leoš Heger.


Podle nich by stanovení limitů omezilo dostupnost péče. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) o demonstraci informovala na svém webu. Protest podporuje také Česká lékařská komora.

Nová pravidla by měla obsahovat chystaná vyhláška. Má doprovodit reformní zákony, podle nichž se začne zdravotnictví řídit od dubna. Podle navrhovaného předpisu by se měl pacient dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 40 minut jízdy autem.

Cesta k vysoce specializované péči do nemocnice by měla trvat do tří hodin. Na náhradu kyčelního kloubu by pacient podle návrhu neměl čekat déle než 78 týdnů - tedy rok a půl, na operaci šedého zákalu maximálně 26 týdnů - tedy půl roku. Nová pravidla by měla platit, jakmile je vláda schválí a vyhlásí. Ministerstvo zpracovalo několik variant.

Šéf NRZP Václav Krása vyzval lidi s handicapem, aby 27. března dorazili k ministerstvu. „Je to velmi důležité. Zdravotní péče je klíč k tomu, abychom vůbec mohli dále překonávat obtíže spojené se zdravotním postižením,“ uvedl Krása. Podle něj by pro mnohé po zavedení nových pravidel byla návštěva lékaře či pobyt v nemocnici nákladné a problematické, pro některé dokonce téměř nedostupné.

Krajští koordinátoři NRZP už začali s přípravou akce. Organizují třeba společnou cestu vlakem. Rada protest proti reformám uspořádala u ministerstva už loni na jaře. Tehdy se ho zúčastnilo několik tisíc postižených a jejich blízkých.

Podle ministerstva zdravotnictví má naopak chystaný předpis nemocným zaručit, do kdy nejpozději musí ošetření dostat. Na nepřekračování lhůt mají dohlížet zdravotní pojišťovny. Měly by tedy mít smlouvu s tolika lékaři a zdravotnickými zařízeními, aby se potřeby pokryly.
ktk mal

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?