Pacienti by se mohli dočkat údajů od pojišťoven o svých penězích

17. 12. 2012 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti se podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála zřejmě konečně dočkají toho, že jim bude muset jejich zdravotní pojišťovna "skládat účty". Občanské sdružení dlouhodobě usiluje o to, aby pojišťovny zveřejňovaly údaje o nasmlouvaném rozsahu péče a jejích cenách. Pojišťovny to odmítají s odkazem na to, že smlouvu s lékaři a nemocnicemi nesmějí zveřejnit bez jejich souhlasu.


„Klíčové je, že se patrně konečně dosáhne prolomení informační uzavřenosti zdravotních pojišťoven,“ řekl ČTK Dostál. Ve Sněmovně je podle něho návrh podpořený ministerstvem zdravotnictví, který pojišťovnám povinnost zveřejňovat tyto informace ukládá. Smlouvy s nemocnicemi či lékaři by podle návrhu byly platné, jen pokud budou zveřejněny, třeba na internetu. Občané tak budou mít k informacím přístup.

„Pokud občan bude chtít jakoukoli informaci o tom, co udělala pojišťovna s jeho penězi, jestli nehradí některé léky předraženě, nebo materiál za cenu vyšší než obvyklou, zda neplýtvá, neplatí jedné nemocnici hodně a jiné málo, požádá si o informace. Pokud mu je pojišťovna neposkytne, bude čelit pokutě až deset milionů korun z provozního fondu,“ řekl právník.

Připomněl, že sdružení podalo první žaloby na zveřejnění smluv a informací o finančních tocích mezi pojišťovnou a nemocnicí v roce 2004. Soudy, včetně Ústavního, v konkrétních případech rozhodly, že pojišťovny mají plnou povinnost informace zveřejňovat.

Pojišťovny ale nadále trvají na tom, že obsah smluv je obchodním tajemstvím, každé další informace se tedy pojištěnci musejí domáhat znovu soudně. O další žalobě z roku 2010 zatím soud nerozhodl.

„Naštěstí dochází ke změně zákona, který umožní efektivně vynutit poskytování informace, jde o pozměňovací návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, který předložil senátor Jaromír Štětina (za TOP 09),“ poznamenal Dostál. Návrh by měl být projednán počátkem února ve druhém čtení s novelou o regulaci reklamy. Pokud bude schválen, mohla by se změna objevit v dubnu či květnu ve Sbírce zákonů.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňování informací podporuje, chce v zákoně zavést povinnost zveřejnit smlouvy na internetu. Smlouvy by byly platné až po zveřejnění.

Podle návrhu by měly pojišťovny zveřejňovat dálkovým přístupem, třeba na internetu, všechny smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče, včetně změn a dodatků. „To umožní odstranit pochybnosti, jestli některé nemocnice jsou zvýhodněny lepší smlouvou,“ řekl Dostál.

Zdravotní pojišťovny by podle návrhu byly nově povinny poskytovat informace vztahující se k jejich působnosti s odkazem na zákon o svobodném přístupu k informacím. „Tím se staví zcela najisto, že tato povinnost tu je a že není možno pojišťovnu žalovat za zveřejnění plateb, pokud jsou to peníze z veřejného zdravotního pojištění,“ shrnul Dostál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?