Pacienti chtějí prosadit, aby pojišťovny hradily léčebné konopí

25. 6. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti chtějí prosadit, aby léčebné konopí v Česku hradily zdravotní pojišťovny. Založili pacientský spolek KOPAC, který představili veřejnosti. Konopí má mírnit potíže při roztroušené skleróze, rakovině či AIDS. Už přes rok zákon léčbu konopím umožňuje, zatím se jím legálně neléčil v Česku ani jeden pacient.


Dodávka rostlin z Nizozemska už v Česku je, fakticky je ale léčba nedostupná - nefunguje elektronické úložiště, kde se má výdej přípravku sledovat.

„Cílem spolku je hájit práva všech pacientů, pro něž je indikováno konopí,“ řekla dnes novinářům mluvčí spolku Vendula Běláčková.

Spolek sdružuje pacienty i podporovatele léčby konopím, chce podporovat výzkum léčebného potenciálu látek v konopí, tedy THC, CBD a dalších kanabinoidů a jejich kombinací. Ve správní radě jsou s pacienty lékaři a vědci, spolek je členem Mezinárodní asociace pro kanabinoidní léčbu.

Léčebné konopí bude v Česku dostupné pouze na elektronický recept a jen dospělým pacientům. Měsíční dávka může dosáhnout 30 gramů. Zastánci konopí kritizují cenu, měsíčně by za léčbu dovezeným konopím museli pacienti dát až 10.000 korun. Konopí z tuzemských zdrojů zatím dostupné není, firmy ve výběrovém řízení teprve o zakázku usilují.

Pacienti kritizují vedle ceny i to, že vyhláška omezila druhy předepisovaného konopí na čtyři odrůdy a povolila léčbu jen pro vybrané diagnózy. Lidé, kteří konopí k léčbě užívají, jsou odkázáni na to, že si ho sami vypěstují, nebo opatří na černém trhu. Pacientský spolek zveřejnil na svém webu materiály s radami, jak konopí užívat při léčbě různých diagnóz a zdravotních stavů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?